Льодовики тануть у 100 разів швидше, ніж думали вчені: сенсаційне відкриття
Льодовики тануть у 100 разів швидше, ніж думали вчені: сенсаційне відкриття

Льодовики тануть у 100 разів швидше, ніж думали вчені: сенсаційне відкриття

Льодовики тануть зі швидкістю в сто разів більшою, ніж припускали науковці. Про це стало відомо після  використання вченими нової технології.

Океанографи з Університету Орегона вивчають льодовик ЛеКонт на Алясці (він розташований на південь від Джуно). Науковців цікавить зокрема його розтавання. Як виявилося, цей підводний льодовик тане в сто разів швидше, ніж вчені припускали раніше. Вони заявили, що не брали до уваги важливість того, як тане навколишнє середовище.

Стрічка новин України та світу, новини науки в нашому Viber!

Сучасні теорії та моделі танення льодовиків

Теоретично до уваги науковці брали в основному розплав, у якому струмені талої води викликають локальне танення уздовж поверхні льодовика. Однак дослідники недавно визначили несподівано високу швидкість танення, використовуючи нову технологію сонара, яка дозволила їм вивчити затоплений край льодовика.

Що з'ясували науковці з Університету Орегон

Дейв Сазерленд та його колеги з Орегонського університету використовували гідролокатор багатопроменевого сканування, щоб нанести на карту підводний край льодовика. Учені взяли до уваги також зібрані дані про швидкість, солоність та температуру води нижче за течією від льодовика. Вони зробили це для того, аби оцінити витрати холодної води. Так, команда спеціалістів змогла подивитися на динаміку змін у розплавах протягом періоду серпень-травень.

Як розповіла професорка Ребекка Джексон, вона з колегами виміряла різні властивості океану навколо льодовика. З'ясувалося, що ці властивості пов'язані з таненням льоду не так, як думали вчені. Після цього вдалося дійти висновку, що льодовик тане набагато швидше, ніж показувала попередня теорія.

Всі новини України та світу в нашому Telegram

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що вчені розгадали таємницю, яка не давала спокою. Чому з 9 видів людства вижив один - читайте в матеріалі

Також портал MY.UA писав, що вчені застерегли людство від спілкування з неземними цивілізаціями.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом