Вчені відправлять на Марс апарат для вивчення покладів льоду
Вчені відправлять на Марс апарат для вивчення покладів льоду

Вчені відправлять на Марс апарат для вивчення покладів льоду

Старт International Mars Ice Mapper запланований на 2026 рік / фото NASA
Старт International Mars Ice Mapper запланований на 2026 рік / фото NASA

Чотири космічні агентства оголосили про початок розробки плану нової дослідницької програми International Mars Ice Mapper.

У рамках програми в 2026 році до Марса відправляться чотири орбітальних апарати, які за допомогою радіолокації картографують приповерхневі поклади льоду на планеті, повідомляє N+1 із посиланням на NASA.

Вчених цікавить точне місце розташування приповерхневих покладів льоду, їхня глибина залягання і просторова протяжність. Крім того, місія допоможе визначити властивості пилу, реголіту і шарів гірських порід.

Отримані дані будуть доступні вченим по всьому світу і дозволять зрозуміти геологічну історію Марса, а також визначити потенційні наукові цілі для перших польотів людини на Марс.

У програмі крім NASA беруть участь італійське і канадське космічні агентства, а також Японське агентство аерокосмічних досліджень. Найближчим часом розпочнеться розробка плану програми та розподіл обов'язків між агентствами.

Старт I-MIM запланований на 2026 рік, передбачається, що до Марса будуть відправлені чотири орбітальних апарати, оснащені радарами із синтезованою апертурою.

Область для радіолокаційного сканування буде знаходитися між 25 і 40 градусами північної широти і 25 і 40 градусами південної широти, а саме сканування буде вестися з висоти два кілометри.

Пошук води на Марсі

  • Пошук води на Марсі цікавий для планетологів з кількох причин: дослідження еволюції Червоної планети і ролі води в ній, вивчення придатності Марса для існування життя в минулому, а також планування майбутніх пілотованих польотів.
  • Сьогодні ми вже знаємо про марсіанську воду досить багато. Про існування потоків і резервуарів з водою говорять висохлі річища та осадові відкладення.
  • Сьогодні вченим відомо про поклади водяного льоду на поверхні Марса і під нею, а також про підлідні солоні озера.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: УНІАН

Теги по теме
NASA Марс
Источник материала
loader
loader