Патрульним розв'яжуть руки: водіїв попередили, нові санкції
Патрульним розв'яжуть руки: водіїв попередили, нові санкції

Патрульним розв'яжуть руки: водіїв попередили, нові санкції

Перевірка водії в на алкогольне сп’яніння в Україні може стати регулярною та раптовою. До Закону України збираються внести зміни, які дозволять проводити профілактичні перевірки без явних на те причин.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді.

Він передбачає надання патрульним права раптово зупиняти автомобілі для тесту водія на алкоголь, наркотичні речовини чи медичні препарати, які сповільнюють реакцію.

Проект вже відправили на друге читання. Автори законопроекту – депутати від патії «Слуга народу» Олександр Бакумов, В’ячеслав Медяник та Владлен Неклюдов.

За нині діючим законодавством зупиняти авто без наявної причини заборонено.

Зупинка транспортного засобу поліцейськими відбувається лише на підставах визначених законом. Ці підставі прописані в статті 35 Закону України «Про національну поліцію».

Є чітко прописані 10 пунктів, коли поліцейський може зупиняти автомобіль. Найперший пункт, через який, до речі, найчастіше зупиняють, - порушення правил дорожнього руху.

Детальніше про законопроект

У тексті проекту передбачено, що за порушення правил безпеки дорожнього руху, які призвели до спричинення тілесних ушкоджень середньої тяжкості, покаранням буде не штраф, а позбавлення волі на строк до 3 років.

Зараз кримінальна відповідальність настає, якщо в аварії загинули люди з вини п’яного водія.

Якщо протягом року людину вперше притягують до адміністративної відповідальності за керування авто напідпитку, санкція статті передбачає штраф у розмірі 10 200 грн. із можливим позбавленням права керування на термін до 1 року.

Якщо вдруге протягом року водій сів за кермо в нетверезому стані штраф складе 20 400 грн, втретє – 40 800 грн. з можливим позбавленням права керування на термін до 10 років.

Законопроект передбачає, що нові правила будуть діяти в нічний час з 22 до 8 години ранку, а також у святкові, вихідні дні та протягом наступної доби після них.

Під час проведення огляду поліцейський не просто застосовуватиме технічні засоби перевірки, а й засоби відеозапису.

Чекаємо на Вас в месенджерах Telegram та Viber!

Реакція суспільства

Українці відреагували на такі нововведення по-різному.

Одні водії поставилися до нових правил добре, оскільки впевнені, що це допоможе зменшити кількість ДТП на дорогах. Водії будуть знати, що їх можуть перевірити досить раптово і покарання серйозніше, ніж просто штраф. Тому, вважає молодь, випивати і сідати за кермо після гулянок стануть менше.

Більш старше покоління взагалі налаштоване рішуче – «якщо сів нетверезий за кермо, треба саджати негайно».

Загалом досвідчені водії говорять, що в цьому випадку ситуація неоднозначна. Наприклад, є такий пункт у правилах , що перебуваючи в стані легкого сп’яніння дозволено перевозити важкопораненого.

Водії також переймаються, що закон буде діяти вибірково. А патрульні перевищуватимуть повноваження. Правила повинні  бути однаковими для всіх – «і великих, і малих водіїв».

Правоохоронці повідомляють, що кількість ДТП з вини нетверезих водіїв збільшилася. За минулий рік було зафіксовано 116 тисяч випадків водіння в нетверезому стані.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що Україну сколихнув інцидент, коли замміністра керував автомобілем в нетверезому стані.

В Україні почали активно штрафувати євробляхерів. Читайте більше суспільних новин на порталі MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом