Геомагнітна катастрофа, яка стерла з лиця землі неандертальців, може статися знову
Геомагнітна катастрофа, яка стерла з лиця землі неандертальців, може статися знову

Геомагнітна катастрофа, яка стерла з лиця землі неандертальців, може статися знову

Міжнародна група дослідників заявила, що майже 42 тисячі років тому, приблизно в середині льодовикового періоду, Земля пережила зміну магнітних полюсів, що збіглося з серйозними змінами клімату.

Про це повідомляє  The Times.

Вчені вважають, що до кінця Кам'яного віку світ досяг переломного моменту. В Європі зникли наші найближчі еволюційні побратими, неандертальці, а в Австралії - всі тварини більші за кенгуру. Наш же вид продемонстрував творчий вибух скельного мистецтва. Згідно з новим дослідженням, все це може бути пов'язано з однією подією - раптовим колапсом магнітного поля Землі, яка зробила планету вразливою для стрімкої хвилі космічного випромінювання.

Дослідження вказує на те, що це може статися знову. В рамках дослідження вчені розглянули саме останню зміну нашого магнітного поля, яке оточує світ як невидима повітряна куля, захищаючи нас від шквалу смертоносних частинок, що випускаються Сонцем. Близько 42 тис. років тому полюса змістилися, і магнітний Північний полюс став по суті Південним. Магнітне поле, створюване переміщенням розплавленого металу в зовнішньому ядрі Землі, ослабло до 6% від своєї звичайної потужності. Сонце почало випромінювати інтенсивні спалахи радіації.

"Земля виявилася відкритою для шаленства цих космічних вітрів. Озоновий шар був зруйнований, лютували тропічні електричні бурі, нестримувані сонячні вітри генерували потужні полярні сяйва на більшій частині планети. На тлі різкої зміни погодних умов почали наростати крижані покриви і льодовики. Це був неймовірно страшний час", - зауважує Кріс Терні, професор з питань кліматичних змін в Університеті Нового Південного Уельсу.

Як вважають дослідники, збільшення кількості блискавок спровокувало хвилі лісових пожеж. Приблизно тоді вимирають неандертальці. Натомість люди змогли адаптуватися до зруйнованої планеті. 

"Тепер вчені задаються питанням, чи може історія повторитися - чи може північний магнітний полюс переміститися з Канади. Ми підозрюємо, що щось намічається, - каже Крістофер Фогуілл, професор гляціології  і палеокліматології в Кільському університеті і співавтор дослідження, - Це логічно".

Вчених турбує аналогічний процес зміщення Північного магнітного полюса, через що слабшає магнітне поле Землі. Це може призвести до повторення минулого сценарію. Причому через те, що атмосфера Землі заповнена вуглецем як ніколи раніше, наслідки можуть бути набагато катастрофічнішими: від руйнування електричних і супутникових мереж до прискореної зміни клімату на Землі.

Нагадуємо, що вчені з'ясували, що зникнення динозаврів могла викликати комета, а не астероїд. 

Автор:
Ірина Денисова
Источник материала
Поделиться сюжетом