НКРЕКП має намір оштрафувати "Центренерго" на 850 тис. грн за низькі запаси вугілля
НКРЕКП має намір оштрафувати "Центренерго" на 850 тис. грн за низькі запаси вугілля

НКРЕКП має намір оштрафувати "Центренерго" на 850 тис. грн за низькі запаси вугілля

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що питання ухвалення відповідного рішення внесено до порядку денного засідання комісії 26 лютого.

"… накласти штраф розміром 850 000 грн на ПАТ "Центренерго" за недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електроенергії, та порушення ліцензійних умов із виробництва електроенергії", - йдеться в проекті постанови комісі.

У проекті зазначається, що, згідно з ліцензійними умовами з виробництва електроенергії, ліцензіати, які виробляють електроенергіюеґ з вуглеводнів, зобов'язані мати необхідні резерви відповідного палива для гарантування безпечних постачань електроенергії.

Згідно з актом невиїзної перевірки "Центренерго", виконаної регулятором з 8 по 12 лютого, зазначається, що загалом упродовж грудня 2020 року і січня 2021 року фактичні залишки вугілля на складах ліцензіата не відповідають гарантованим запасам, затвердженим Міненерго на ці місяці.

При цьому регулятор узяв до уваги, що фактичний обсяг постачань вугілля в грудні-січні становив лише половину законтрактованого обсягу: 0,94 млн тонн проти 1,85 млн тонн. Витрати вугілля на ці два місяці затвердило Міненерго на рівні 0,969 млн тонн. Водночас фактичні витрати ліцензіата перевищили ці показники та становили майже 1 млн тонн (999,24 тис. тонн).

За даними НКРЕКП, найбільшими постачальниками, які не виконали договірні обсяги постачань палива в грудні 2020 року - січні 2021 року, є "Львівська вугільна компанія", держпідприємства "Шахта ім. М.С. Сургая", "Первомайськвугілля", "ВК Краснолиманська", Veb Boks Solutions та приватна компанія "Д. Трейдінг".

Зазначається. що комісія також урахувала інформацію "Центренерго" про збільшення виробництва електроенергії його ТЕС у грудні на 29% і в січні - на 56% порівняно з прогнозним балансом, унаслідок чого запаси вугілля з 1 листопада 2020 року по 15 січня 2021 року знизилися майже вдев'ятеро - до 40 тис. тонн, зменшившись станом на 19 січня до 22 тис. тонн.

Водночас НКРЕКП вказала "Центренерго" на невчасність інформування держорганів про критичну ситуацію із запасами вугілля.

  • Нагадаємо, НКРЕКП провела позачергові перевірки теплових станцій генеруючих компаній через критично низькі запаси вугілля на їхніх складах - "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "ДТЕК Східенерго", "Центренерго" і "Донбасенерго".
  • Глава регулятора Валерій Тарасюк зазначив, що це перша в історії регулятора перевірка ліцензійних умов виробників електроенергії щодо зобов'язання мати необхідні резерви палива, яку він пояснив "кричущою ситуацією" в енергосистемі.
  • Тарасюк наголосив, що регулятор підходитиме до перевірки зважено й усебічно і проаналізує поведінку генерації, звернувши увагу на невиконання приватними компаніями команд диспетчера "Укренерго" на завантаження у результаті аварійного ремонту, а також відзначивши роботу "Центренерго" на газу та його "допомогу енергосистемі".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

Теги по теме
энергетика
Источник материала
Поделиться сюжетом