В Україні стартувала вакцинація від коронавірусу: де розпочато щеплення і коли приєднається Київ
В Україні стартувала вакцинація від коронавірусу: де розпочато щеплення і коли приєднається Київ

В Україні стартувала вакцинація від коронавірусу: де розпочато щеплення і коли приєднається Київ

У середу, 24 лютого в Україні стартувала вакцинація від коронавірусу. Першим в країні щепився лікар анестезіолог з Черкас. Він з початку пандемії працює в реанімації з пацієнтами хворими на коронавірус. Сьогодні сироватки індійського виробництва за ліцензією компанії AstraZeneca роз'їхалися Україну. Це пів мільйона доз. У віддалені області такі як, Закарпатська на Івано-франківська, де нині спалах захворюваності, вакцини доїдуть завтра.

Про старт вакцинації у різних регіонах України - 24 лютого йдеться у сюжеты ТСН.19:30. 

Черкащина до процесу вакцинації підійшла творчо. Майже урочиста атмосфера. Відповідальна оголосила напутнє слово. 

Перший щеплений в Україні - це анестезіолог, що з початку пандемії працює у реанімації. 

За час пандемії на очах Горенка Євгена Васильовича від COVID-19 померло чимало пацієнтів. Тут лікарі падали від утоми, але часто зарадити пацієнтам не могли. Він і сам перехворів на коронавірус у листопаді, але аналіз показав, що антитіл до підступного вірусу не має. Пан Євген вивчив усе про вакцину CoviShield. 

І каже, що не розуміє своїх колег, які відмовляються від вакцинації. Бо що більший буде відсоток щеплених, то менше навантажень у ковідних лікарнях.

"Щоб зрозуміти, яке навантаження йде на медика, треба побути 5-6 хвилин. Вакцинація - це зменшення навантаження на медичного працівника. Вакцинація однієї людини - це добре, але, щоб вакцина подіяла - треба, щоб було провакциновано 70% населення", - зазначає він. 

Щоб уже сьогодні зробити перші щеплення на складах "Укрмедпостач" до ночі фасували пів мільйона доз вакцини , яка вчора прилетіла з Індії. 

Вакцина CoviShield зберігається в холодильній камері при температурі від + 2 +8 . Є внутрішній датчик, зовнішній датчик . Але вся вакцина, яка є, вже до вечора роз'їдеться регіонами України.

У машини вантажать шприци для вакцинації, бокс для утилізації голок. Сама вакцина їде у термобоксах. До них приєднують спеціальний датчик, що контролює температуру. На вигляд він як звичайна флешка.

Усі вантажівки супроводжує поліція, щоб не було затримок у дорозі .

Нині вакцину відвантажили для усіх регіонів. Як тільки вакцина прибуває в регіон - починається вакцинація. Першими щеплюють персонал, що працює у ковідних шпиталях. Відомо, що охочих щеплюватися не багато. Наприклад на Житомирщині - це не більше третини медперсоналу. У другій міській лікарні усіх охочих можна провакцинувати за один день. 

Відео Новини України: як у різних регіонах відбувався старт вакцинації

Історичний момент. В Україні сьогодні стартувала вакцинація від коронавірусу. Першим щепився лікар анестезіолог з Черкас. Він з початку пандемії працює в реанімації з пацієнтами хворими на коронавірус. Сьогодні сироватки індійського виробництва роз'їхалися Україною. Наші кореспонденти спостерігали за стартом вакцинації у різних регіонах України.   

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Загалом по Україні готові щеплюватися не більш як 38% медиків- визнає головний санітарний лікар

На Київщині у Броварах сьогодні лікарів, як хотіли вакцинуватися, менше, ніж журналістів, які приїхали фіксувати подію. За зачиненими дверима щепили 23 медики.

Вакцину CoviShield Oxford-AstraZeneca виробляє Індійський інститут сироватки (SII) в Пуне за ліцензією згаданої вище компанії. Вона рекомендована всесвітньою організацією охорони здоров'я для екстреного використання. 
Далі планують щеплювати медиків у соматичних лікарнях, тих, хто працює в екстреній медичній допомозі, сімейних лікарів та військовослужбовців. За перший день в Україні вакцинували сто двадцять трьох медиків.

Нагадаємо, що вакцинація вже стартувала у Черкаській, Чернігівській, Вінницькій, Жимомирській та Київській областях. Інші регіони та українська столиця м. Київ приєднаються вже у четвер, 25 лютого.

Автор:
Ірина Маркевич
Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны