Мешканці ЖК "Софія Київська" будуть відповідати своїми квартирами за борги забудовника в суді
Мешканці ЖК "Софія Київська" будуть відповідати своїми квартирами за борги забудовника в суді

Мешканці ЖК "Софія Київська" будуть відповідати своїми квартирами за борги забудовника в суді

КИЇВ. 1 березня. УНН. "Українська інноваційна компанія" (правонаступник "Укрінбанку") заявила, що почала процедуру стягнення непогашеної заборгованості з забудовника житлового комплексу "Софія Київська" в передмісті столиці, передає УНН.

Деталі 

Повідомляється, що в 2012 році забудовник ЖК "Софія Київська", компанія "Укрполіскорм", взяв в кредит гроші на будівництво під заставу своїх споруджуваних об'єктів нерухомості за адресою: Київська область, Києво-Святошинський район, вул. Горького (загальний адресу будівництва ЖК "Софія Київська"). У заставу було передано:

1. 9-ти поверховий 149-ти квартирний будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями
2. 9-ти поверховий 162-х квартирний будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями
3. 9-им поверховий 242-х квартирний будинок з вбудованими нежитловими приміщеннями

"Не дивлячись на заборгованість за кредитним договором, керівництво "Укрполіскорма" прийняло рішення незаконно, без згоди іпотекодержателя (УКР/ІН/КОМ) здійснити відчуження 270 квартир фізособам. Ці факти на даний момент є предметом вивчення в рамках кримінального провадження", - заявили в компанії.

Кредитор посилається на законодавство

Закон в таких випадках дозволяє стягнути іпотечне майно, продовжили в "Українській інноваційній компанії".

"Згідно зі статтею 12 Закону України "Про іпотеку", у разі порушення іпотекодавцем обов'язків, встановлених іпотечним договором, іпотекодержатель має право вимагати дострокового виконання основного зобов'язання, а в разі невиконання звернути стягнення на предмет іпотеки.

У разі порушення іпотекодавцем обов'язків щодо збереження чи страхування предмета іпотеки іпотекодержатель може скористатися правами, визначеними згідно з частиною першою цієї статті, або вжити заходів для збереження чи страхування предмета іпотеки у власних інтересах та за свій рахунок. Іпотекодавець зобов'язаний негайно на вимогу іпотекодержателя відшкодувати останньому всі витрати, понесені у зв'язку із вжиттям заходів щодо збереження та страхування предмета іпотеки.

Угода щодо відчуження іпотекодавцем переданого в іпотеку майна або його передачі в іпотеку, спільну діяльність, лізинг, оренду або користування без згоди іпотекодержателя є недійсним", - процитували законодавство в компанії.

Планується подати більше двохсот позовів до власників квартир

"Українська інноваційна компанія" ініціювала в суді стягнення квартир з фізосіб.

"З огляду на всі порушення, допущені "Укрполіскорм", "Українська інноваційна компанія" ініціювала звернення до Києво - Святошинського районного суду Київської області з позовами до низки фізичних осіб-власників квартир ЖК "Софія Київська" (яким незаконно було відчужено предмет іпотеки) про звернення стягнення на квартири в рахунок погашення заборгованості "Укріполіскорм" перед "УКР/ІН/КОМ". Уже подано дев'ять позовів до власників квартир. Протягом двох місяців планується подача ще близько двохсот", - повідомили в компанії.

ЖК "Софія Київська" входить в коло інтересів двох політиків

Тривалий час бенефіціаром ЖК "Софія Київська" був народний депутат минулого (VIII) скликання Верховної Ради від фракції "Радикальна партія Олега Ляшка", тодішній глава Комітету з питань будівництва Сергій Скуратівський. Але після арешту рахунків його компаній на початку року, забудовником ЖК "Софія Київська" стала компанія "Софія Київська Буд", зареєстрована на помічника чинного народного депутата Ради Олександра Ковальова від групи "Довіра".

Доповнення

На початку року суд заборонив введення в експлуатацію новобудов ЖК "Софія Київська", видачу їм поштових адрес і підключення до комунальних мереж. 

Теги по теме
Суд Киевская область Строительство
Источник материала
Поделиться сюжетом