5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
На останках стародавніх людей археологи знайшли таке, що переверне всю історію
На останках стародавніх людей археологи знайшли таке, що переверне всю історію

На останках стародавніх людей археологи знайшли таке, що переверне всю історію

Як відомо, в давні часи люди не жили довго, так як лікувати, а тим більше робити складні хірургічні маніпуляції – вони не вміли.

Проте, дослідники університету Адельфа наткнулися на останки людей, які, найімовірніше жили IV – VII ст., зі слідами дуже складних хірургічних операцій.

Незвичайна знахідка

На території Греції (острів Тосос, район Паліокастро) в 2020 році археологи виявили 10 скелетних решток. Це були чотири жінки і шість чоловіків, які, ймовірно, мали високе соціальне положення в суспільстві в ті давні часи.

Дослідники по кістках намагалися з'ясувати фізичну активність людей, травми, а також складну форму операції на головному мозку.

«Місце поховання, архітектура похоронної церкви та будівництво могил вражають», – сказав провідний дослідник і антрополог Анагностіс Агеларакіс.

Військовий лікар

При цьому він зазначив, що це на пряму вказує на високе соціальне положення людей, похованих там.

«Згідно скелето-анатомічних особливостей, як чоловіки, так і жінки жили фізично складним життям. Серйозні травми цих людей були оброблені хірургічно дуже досвідченим медиком з великою підготовкою в області травматологічної допомоги. Можна припустити, що це був військовий лікар», – сказав Агеларакіс.

Що стосується операції на головному мозку, то дослідник не виключає той факт, що «навіть незважаючи на летальний результат, під час операції були прикладені значні зусилля». Таким чином, цілком імовірно, що чоловік був дуже важливою особистістю для населення Паліокастро.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter і читайте нас в Flipboard!

Як проходила операція

Також група вчених змогла отримати медичні та палеопатологічні дані по цій екстраординарній операції на голові та шиї. Так, було встановлено, що ймовірною причиною хірургічного втручання була інфекція, і що чоловік помер незабаром після операції або навіть під час неї.

«Це хірургічне втручання – найскладніше з усіх, які я коли-небудь бачив за свої 40 років роботи з антропологічними матеріалами», – сказав Агеларакіс.

Він пояснив, що всі операції були проведені з дуже складними приготуваннями. І це при тому, що саме хірургічне втручання відбувалося в доантібіотіковую епоху. А це просто неймовірно!

Нагадаємо, що MY.UA раніше повідомляв, що були оприлюднені пророцтва Ванги на березень 2021 року.

Раді бачити Вас на наших каналах в Telegram і Viber!

Источник материала
Поделиться сюжетом