У природному парку Херсонської області масово гинуть лебеді: підозрюють небезпечні захворювання
У природному парку Херсонської області масово гинуть лебеді: підозрюють небезпечні захворювання

У природному парку Херсонської області масово гинуть лебеді: підозрюють небезпечні захворювання

На території Національного природного парку "Нижньодніпровський" Херсонської області в районі річок Конка та Гнилуша 28 лютого виявили тіла 20 лебедів. Це вже третій відомий випадок загибелі птиці в регіоні від початку 2021 року.

Про це йдеться на сайті Урядового порталу.

У зв'язку з інцидентом працівники Держпродспоживслужби миттєво прибули на місце загибелі птахів для з’ясування причин інциденту. Фахівці відібрали п'ять трупів загиблих лебедів та відправили їх на експертизу до лабораторії. Там мають дослідити лебедів на грип птиці та хворобу Ньюкасла.

Крім того, від ранку 1 березня в акваторії Дніпра, Конки, Гнилуші розпочалося ретельне обстеження. Спеціалісти також шукають, чи є ще загиблі птахи. Найближчим часом відбудуться засідання районної та обласної Державної надзвичайної протиепiзоотичної комiсiї.

"На жаль, це вже третій відомий випадок загибелі птиці в Херсонській області з початку цього року. По першому випадку загибелі сірих журавлів попередньо встановлено, що  птахи загинули від набряку легень внаслідок отруєння високотоксичною речовиною. По другому випадку продовжується перевірка і дослідження у декількох лабораторіях. Ситуація на моєму особистому контролі: поставлено завдання якнайшвидше встановити, чи пов’язані ці три випадки між собою", - заявила  - зазначила очільниця Держпродспоживслужби Владислава Магалецька. 

До слова, хвороби Ньюкасла - захворювання, яке вражає органи дихання, травлення та нервової системи домашніх та диких видів птахів. Крім того, ця недуга передається людині.

Як повідомлялося, про мор птахів у заповіднику стало відомо на початку року. Співробітники заповідника підрахували, що збитки, завдані природі в результаті отруєння червонокнижних птахів, становлять 2 775 000 грн. За даним фактом відкрили кримінальне провадження. Так, у поліції заявили, що, за словами директора заповідника, впродовж тижня вимерло близько 185 сірих червонокнижних журавлів. 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Автор:
Анастасія Курило
Источник материала
loader
loader