У Зеленського повідомили, за яких умов Україна отримає транш МВФ до літа
У Зеленського повідомили, за яких умов Україна отримає транш МВФ до літа

У Зеленського повідомили, за яких умов Україна отримає транш МВФ до літа

КИЇВ. 1 березня. УНН. Україна отримає транш за програмою Міжнародного валютного фонду до літа, якщо виконає необхідні умови – зокрема, Рада проголосує за низку законопроектів. Також все залежить від того, наскільки швидко це виконання прийме МВФ. Про це заявив радник керівника Офісу Президента Тимофій Милованов в ефірі "Україна 24", передає УНН.

Цитата:

"Є законопроект по НАБУ, є законопроект по Вищій раді правосуддя, є законопроект про ув’язнення за зловживання із подачею декларацій, коли брешуть в декларації. Ці законопроекти є, певні з них вже подані. Подивимось, як вони будуть прийняті у ВР. Залежить від того, чи будуть голоси", - сказав Милованов, відповідаючи на запитання про те, коли Україна зможе отримати кошти МВФ, і за яких умов.

Деталі

На думку радника глави ОПУ, існує "невизначеність", наскільки швидко зберуться голоси на певні законопроекти. Крім того, Милованов спрогнозував "супротив" законопроекту щодо брехні в деклараціях.

"Друга частина залежить від того, наскільки швидко МВФ прийме. Політичний процес, він такий: для того, щоб прийняти ці законопроекти, потрібно буде йти на якісь компроміси – правки, поправки, вони самі щось додадуть в останній момент у парламенті. І це може не відповідати тим очікуванням чи навіть домовленостям, які уряд робив з МВФ. Це – другий ризик, і воно завжди так відбувається. Тому я ставлю (на отримання траншу – ред.) десь до літа. Хоч документи вже готові, але погодження політичного і формального з МВФ немає", - додав він.

Контекст

Минулого тижня Милованов заявив, що Україна розраховує, що зможе досягти домовленостей із МВФ щодо надання нового траншу кредиту обсягом 700 млн дол. вже до початку літа.

За даними BBC News Україна, МВФ досі чекає на виконання Києвом п'яти ключових умов. Серед них - реформування Вищої Ради правосуддя, зокрема створення незалежної комісії, яка обиратиме її склад. Перемовини точаться щодо того, чи матимуть західні експерти (3 з 6 членів комісії) право вето в разі, якщо голоси за ту чи іншу кандидатуру розділяться навпіл.

Друге ключове питання - законодавче унормування діяльності НАБУ та процедура призначення голови бюро після рішення КС. Каменем спотикання тут так само є право вето з боку міжнародних експертів під час відбору. Це для західних партнерів, кажуть в уряді, важливіше, ніж збереження Артема Ситника, відзначає видання.

Третьою вимогою називається повернення до законодавства можливості тюремного ув'язнення як покарання за неправдиве декларування статків чиновників. Для отримання грошей Верховна Рада має встигнути схвалити усі необхідні закони в цілому.

Також зазначається, що МВФ наполягає на поверненні до ринкових цін на газ для населення, як це передбачає ухвалений в Україні закон. МВФ, кажуть в уряді, вимагає гарантій, що таких кроків, як то фактично відхід від ринку газу і повернення до регулювання цін на блакитне паливо, з боку української влади більше не буде.

П'ятою ключовою вимогою МВФ, кажуть в уряді, є макроекономічні показники бюджетів на 2022-2023 роки.

Що було раніше

13 лютого постійний представник Міжнародного валютного фонду Йоста Люнгман заявив, що місія МВФ завершила роботу в Україні, яка тривала з 11 січня. Обговорення він назвав продуктивним, однак вказав, що потрібен більший прогрес.

Із його заяви можна зрозуміти, що більшого прогресу чекають щодо посилення управління Національним банком; поліпшення законодавчого та регулятивного підгрунтя банківського нагляду та фінансового оздоровлення; заходів, спрямованих на зменшення фіскального дефіциту у середньостроковій перспективі; законодавчих ініціатив стосовно відновлення та посилення антикорупційної інфраструктури та судочинства, а також у секторі енергетики.

Своєю чергою, в Офісі Президента та в уряді новину від МВФ прокоментували лише за декілька годин і доволі стримано, заявивши про “конструктивну співпрацю”.

Теги по теме
Украина Офис Президента МВФ
Источник материала
Поделиться сюжетом