«Роснефть» подала до суду на «Новую газету» і Bloomberg
«Роснефть» подала до суду на «Новую газету» і Bloomberg

«Роснефть» подала до суду на «Новую газету» і Bloomberg

Державна нафтогазова компанія «Роснефть» звернулася в Арбітражний суд Москви з позовами до видань «Новая газета», «Важные истории», а також агентства Bloomberg. Про це повідомляє «Новая газета» з посиланням на картотеку суду.

У позовних заявах йдеться «про встановлення фактів, що мають юридичне значення». Співвідповідачем за позовом до видання «Новая газета» проходить журналіст Максим Авербух, а за позовом до видання «Важные истории» – журналіст Роман Шлейнов. Жодну із заяв поки не прийняли до розгляду.

«Новая газета» поки не знає суті претензій, оскільки видання не отримувало позовних вимог. 20 лютого газета опублікувала статтю Максима Авербуха «Сечін поспішає на допомогу», де він проаналізував фінансові результати «Роснефти» і назвав «фантастичною» заяву глави компанії Ігоря Сечіна про те, що «Роснефть» стала єдиною в світі нафтовою компанією, що отримала прибуток в 2020 році. Чи пов'язаний позов з цим матеріалом, невідомо.

Представники Bloomberg не коментували подачу позову.

Журналіст видання «Важные истории» Роман Шлейнов припустив, що позов до його видання пов'язаний з матеріалом «Танцівниця для "Роснефти"», який опублікований 8 лютого. У матеріалі стверджувалося, що в 2014 році для «Роснефти» купили частку в італійській компанії Pirelli. Сама «Роснефть» це заперечувала, але, як відзначало видання, повідомлення про цю операцію публікували на сайті нафтової компанії.

«Роснефть» і особисто її керівник Ігор Сечін неодноразово судилися з російськими ЗМІ. Зокрема, в 2016 році «Роснефть» зажадала від РБК спростувати одну з публікацій про компанію і виплатити компенсацію в три мільярди рублів. Суд погодився тільки з вимогою про спростування.

У 2017 році «Роснефть» подавала позов до суду на видання «Коммерсант», але відкликала його після того, як автор публікації, яка викликала обурення компанії, вибачився.

У 2020 році «Роснефть» подала до суду позов проти агенції РБК на 43 мільярди рублів через статтю про схему продажу венесуельських активів компанії, але відкликала його після вибачень видання.

У лютому 2021 року прокуратура РФ відкрила дві справи проти редакції «Новой газеты» та головного редактора видання Дмитра Муратова через нібито «поширення фейків».

Справи стосуються статті Тетяни Юрасової «Чтобы не менты людей херачили...», видаленої на вимогу Роскомнагляду ще в день публікації – 23 січня 2021 року.

Фото: ПАО «НК «Роснефть»/Facebook

Теги по теме
Россия Новости Инфопространство Журналисты
Источник материала
Поделиться сюжетом