У Черкасах забудовник демонтував частину історичної будівлі, щоб звести багатоповерхівку
У Черкасах забудовник демонтував частину історичної будівлі, щоб звести багатоповерхівку

У Черкасах забудовник демонтував частину історичної будівлі, щоб звести багатоповерхівку

Зухвало знесли половину хати, щоб побудувати багатоповерхівку. У Черкасах місцевий забудовник викупив половину будинку під новобудову, а власники іншої половини продавати житло відмовилися. Але це не зупинило забудовника і він почав демонтаж частини хати. Не зважив і на те, що це місцева пам'ятка архітектури. Про те, як жити у напівзруйнованому будинку, родина розповіла журналістці "5 каналу".

Дім забудовники руйнують ще з літа. Тоді вийняли вікна, восени почали розбирати прибудову, а вже в лютому загнали сюди екскаватор. Уже від перших ударів ковша стіни всієї хати здригнулися, господар вискочив на подвір'я саме коли бульдозер зачепив і мало не звалив всю спільну бокову стіну.

Їхня половина вціліла, але тепер від негоди сусідів захищає тонка лише кімнатна стіна, а на горищі з'явилася дірка, бо частину даху відрізали.

"Коли йшов крижаний дощ – посилено два дні вони розбирали дах, потім коли вдарили морози, сніг, там же ж плівки не було, все залітало до нас, коли морози прийшли – вони почали розбирати стелі, там сніг лежав", – розповідає власник будинку Олександр Лубинець.

У цьому будинку подружжя Лубинців живе уже майже 30 років. Сусіди продали свою половину під забудову три роки тому. А через рік почалися перші проблеми – сталася аварія з газопостачанням. На його підключення потрібен дозвіл нових сусідів, забудовника, але той відмовився. Тому вже дві зими родина без тепла.

"Ми гріємося маленьким обігрівачем, в кухні мінус 15, в кімнаті 10, найтепліша  спальня, тому що ми стіни оббили ковдрами і всі тварини, і ми в спальні закривається – піднімаємо температуру, вікна забиті ковдрами, двері забиті ковдрами. Це направлено на виживання, напевно щоб ускладнити мені життя і прискорити моє рішення продати", – відзначає власниця будинку Олена Лубинець.

А ще цей будинок – у списку пам'яток архітектури місцевого значення. Власники зверталися і до поліції, і до міської і районної ради, і до департаменту управління архітектурною спадщиною, але влада відписує, що до приватної власності стосунку не має. Підтримати родину Лубинців прийшов Валентин. Він бореться із цим самим забудовником на іншому об'єкті в Черкасах.

"Це злочин, однозначно – це злочин, порушення закону України про охорону культурної спадщини, є відповідний документ, вона розташовується на Гоголя 211 – він перебуває в цьому переліку", – зауважує мешканець Черкас Валентин Титаренко.

Будинку понад 100 років – розповідає краєзнавець Сергій Ганницький. Наприкінці 19 століття центр Черкас почали забудовувати місцеві багатії. А список пам'яток існує лише на папері – кажуть краєзнавці, у Черкасах немає механізму захисту таких будинків від знесення. Влада на це не зважає – скаржаться краєзнавці.

"Стосовно цього переліку – він є, але подальші кроки влади по тому, щоб привести ці пам'ятки в якусь іншу форму збереження – цього немає", – наголошує краєзнавець Сергій Ганницький.

Нема діла до пам'ятки і забудовнику. Каже, придбав частину хати для знесення. Планує придбати ще й іншу половину та всі будинки до кінця кварталу, адже за його планами, тут буде три багатоповерхівки. А демонтували вже приватну будівлю відповідно до всіх норм.

"Виживати ніхто нікого не хоче, це зараз для перенесення інженерних мереж. Іншій частині будинку ми не завдали ніякої шкоди. Спільні балки там стоять згідно з будівельними нормами, там обстеження технічне можуть навіть провести, якщо вони хочуть", – каже представник забудовника Іван Рудик.

Забудовник погоджується компенсувати людям збитки та досі хоче придбати хату. Але власники своєї позиції не змінюють – історично цінний дім не продаватимуть і не зноситимуть.

"Я живу в прекрасному чудовому місці, я налаштована далі тут жити, я просто хочу щоб мій будинок привели в порядок", – додає власниця будинку Олена Лубинець.

Яна Лимаренко, В'ячеслав Ромодан, Черкаси, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом