"Платформа звільнення політв'язнів": як колишні бранці Кремля представили свою ідею
"Платформа звільнення політв'язнів": як колишні бранці Кремля представили свою ідею

"Платформа звільнення політв'язнів": як колишні бранці Кремля представили свою ідею

16-ро колишніх бранців Кремля заснували "Платформу звільнення політв'язнів". Об'єднання створили для захисту прав заґратованих в окупованому Криму, ОРДЛО та Росії. Презентували платформу Олег Сенцов, Станіслав Асєєв, Володимир Балух, Микола Карпюк, Павло Гриб, Володимир Жемчугов та інші звільнені з російського полону. Розповідають, після останнього обміну полоненими минуло майже півтора року. Коли ж чекати наступного - невідомо. Кореспондентка "5-го каналу" Ганна Рибалка продовжить.

За понад два роки ув'язнення у Росії наймолодший український бранець Кремля пройшов чотири СІЗО. Росія називала його терористом і хотіла засудити на шість років. Додому Павло повернувся у вересні 2019-го.

Тепер на правах наймолодшого Гриб презентує платформу визволення вже інших політв'язнів.

"Платформа займається боротьбою за звільнення всіх українських громадян. які знаходять за ґратами внаслідок агресії Російської федерації. Ми також засуджуємо незаконні, політично вмотивовані переслідування проукраїнських активістів", - пояснив Павло Гриб.

16 колишніх бранців об'єдналися, щоби нагадати і владі, і всьому світові: в російських в'язницях катують українців. Останній великий обмін відбувся у грудні 19-го. А коли буде наступний - невідомо.

"Уже проходить ось півтора року, а подальших дій немає. Той самий Вигівський Валентин так само відомий міжнародній спільноті, але про них забули. Пішла паніка через коронавірус. Росія категорично не сприймає питань визволення наших бранців", - зазначив політичний в'язень (2014-2019) Микола Карпюк.

"У ТКГ постійно гуманітарний майданчик працює і ці  запитання ставляться, але вже всі знають і розуміють, що Росія розуміє розмову з позиції сили. Наші найближчі заяви будуть якраз про це, що просити, вмовляти Росію не вийде", - зауважив Герой України Володимир Жемчугов.

За останніми даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини, щонайменше 133 наших громадян Росія переслідує з політичних мотивів. 114 із них - у в'язницях агресора та в Криму. 78 заґратованих - це кримські татари. Крім того, в катівнях російських бойовиків в ОРДЛО - 267 українців.

"Підвали, такі катівні, як Ізоляція, там взагалі неможливо встановити, скільки там людей", - переконує блогер, письменник, політичний в'язень (2017-2019) Станіслав Асєєв.

Тортури в найвідомішій катівні окупованого Донецька журналіст змальовує в книзі "Світлий Шлях. Історія одного концтабору". Звільнений із полону бойовиків у грудні 2019-го, каже: офіційні цифри - применшені. Реальні - встановити неможливо.

"Ця цифра значно більша, бо вони кожного дня когось кидають до підвалів. І якщо ви потрапили до так званого "МГБ", не до СІЗО, це або підвал, або ця Ізоляція. Це означає, що про вас дізнаються в кращому випадку через кілька місяців", - каже Асєєв.

До платформи, яка опікуватиметься поверненням бранців, приєднався і визволений під час обміну у вересні 2019-го - Володимир Балух. У річницю звільнення у Києві його жорстоко побили нібито через зауваження щодо російської мови. Він був тяжко травмований й довго лікувався.

"Реабілітаційний процес ще триватиме. Що з нападниками? - На цей момент відбувається передача справи до суду. Я ознайомлююсь зараз з матеріалами справи", - зазначив Володимир Балух.

Ексбранці кажуть: їхнє об'єднання - неполітичне й позапартійне. План своїх дій оголосять згодом.

"Я не маю ніяких політичних амбіцій і зараз не хочу про це говорити, тому що ми не для того зібралися. Я займаюся громадською діяльністю, плюс творчість. У мене вийшло 6 книг, я письменник, я режисер", - зауважив Олег Сенцов.

Останній великий обмін відбувся 29 грудня 2019-го. Тоді додому повернулися 76 українців. За чотири місяці до цього - у вересні - зустрічали двадцятьох чотирьох моряків та одинадцятьох політв'язнів. А 2017-го з в'язниць ОРДЛО повернулися 73 заручники.

Ганна Рибалка, Ольга Сошенко. "5 канал".

Источник материала
Поделиться сюжетом