Помер відомий письменник: світла пам'ять
Помер відомий письменник: світла пам'ять

Помер відомий письменник: світла пам'ять

В суботу, 6 березня , пішов з життя Валентин Курбатов. Він був радянським та російським письменником та літературним критиком. Чоловікові був 81 рік.

Трагічну новину повідомив директор Псковсько-Ізборського музею-заповідника Олександр Голишев.

За словами Голишева, Курбатову стало зле прямо на вулиці. Чоловік помер кілька годин тому. Причина смерті доки точно не відома.

Про сумну новину також розповів на своєму телеграм-каналі прозаїк та депутат Державної Думи Сергій Шаргунов.

Він коротко написав: «Помер Валентин Якович Курбатов. Прекрасний благородний чоловік, подвижник, совісний російський літератор. Світла пам’ять».

Життєвий шлях Курбатова

Валентин Якович Курбатов був членом журі літературної премії «Ясна поляна, членом Спілки письменників Росії, Президентської ради з питань культури, Лауреатом Державної премії Російської Федерації (2020).

Народився майбутній письменник 29 вересня 1939 року. Родина проживала у місті Салавані Куйбишевської області. Батька призвали на війну, а мати працювала на залізниці.

Після війни сім’я переїхала до Пермського краю. Валентин Якович після закінчення школи працював столярем.

Потім служив на флоті. Спочатку він був радіотелеграфістом, потім виконував роботу типографського набирача текстів, був бібліотекарем корабельної бібліотеки.

У 1962 році переїхав до Пскова, де чоловік прожив все життя. Працював вантажником на місцевій панчішній фабриці. Потім влаштувався коректором районної газети «Ленінська іскра». Далі Курбатов став літературним співробітником газети «Молодий Ленінець».

Вступив на факультет кіноведення ВДІК, який закінчив на відмінно.

Саме після цього Валентин Курбатов став писати рецензії та статті, вести літературну діяльність та приймати участь у літературних заходах.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

Творча кар’єра

Свої перші замітки Валентин Якович публікував ще в шкільній газеті. Потім розвивав свій талант, публікувався в газеті «Комсомолець Заполяр’я» під час служби на флоті.

За всю свою кар’єру Курбатов написав 20 книг. У 2020 році літератор був нагороджений державною премією. Вручав її особисто Володимир Путін. Премія присуджується за вклад в розвиток літератури та мистецтва.

Відомі книги Курбатова «Вартові пам’яті», «Перед вечером, або Життя на полях», «Подорожник», «Борги наші», «Несподіваний портрет».

Валентин Курбатов - лауреат премій імені Льва Толстого, Павла Бажова, Максима Горького, Патріаршої літературної премії, двічі лауреат премії адміністрації Псковської області і цілого ряду інших нагород.

За багаторічну плідну діяльність у галузі культури і мистецтва в 2003 році він був нагороджений медаллю Пушкіна, а в 2016-му став володарем ще однієї державної нагороди - ордена Дружби.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що пішла з життя легендарна голлівудська актриса Джоан Уелдон.

Не стало радянської актриси Алли Ягазарової. Читайте більше про події в Україні та світі на MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом