Україна могла не стати незалежною в 1991-му: Кравчук розкрив несподіваний факт
Україна могла не стати незалежною в 1991-му: Кравчук розкрив несподіваний факт

Україна могла не стати незалежною в 1991-му: Кравчук розкрив несподіваний факт

Як заявив перший український президент Леонід Кравчук, наша країна могла не здобути незалежність у 1991-му році.

Замість цього в той знаковий для України період представниками республік розглядався ще один варіант - зберегти СРСР, але тільки у формі конфедерації.

Що могло бути з Україною, якщо б вона не стала незалежною

Про те, що в 1991-му Україна могла залишитися у складі СРСР, Кравчук розповів під час телеефіру на каналі "Україна 24".

Стрічка новин України та світу - в нашому Viber!

Так, перший президент України розповів, що перед тим як підписати Біловезькі угоди, перші особи республік обговорювали способи збереження СРСР.

За словами Кравчука, Єльцин, порадившись з низкою інших керівників республік, звернувся до нього з пропозицією "трансформувати" Союз замість федерації в конфедерацію. Після цього, як зазначив екс-президент України, вони разом почали міркувати з приводу того, яка конфедерація могла б вийти з СРСР, і вирішили підключити до обговорення Горбачова.

Чому "відпав" варіант реформування СРСР у конфедерацію

Тоді, за словами Кравчука, Єльцин розповів Горбачову, що є труднощі з досягненням консенсусу у зв'язку з початком "руху в республіках", бажанням людей розширити свої права, здобути свободу, незалежність, і з цього приводу, мовляв, потрібно приймати рішення про реформування країни з федерації в конфедерацію.

Всі свіжі новини - у нашому Telegram!

На це, за словами Кравчука, Горбачов попросив навести приклад необхідної конфедерації і Єльцин назвав Швейцарію, де "сьогодні - Ви президент, через рік - Леонід Макарович, ще через рік - я". Однак Горбачов не схвалив такий варіант, зазначивши, що "так не можна" і що "має бути лише один президент", як розповів Кравчук.

Екс-президент України також висловив думку, що Горбачов прагнув до влади і з цієї причини не був готовий ні до яких змін. Кравчук зазначив, що саме тоді з'явилося розуміння хибності цього сценарію.

Перший президент також розповів, що незабаром після розмови від Горбачова надійшла пропозиція про всесоюзний референдум з метою збереження СРСР, що ще раз підтвердило його неготовність до радикальних змін. Замість цього, за словами Кравчука, Горбачов прагнув "робити зміни при збереженні системи", а цього, на думку екс-глави України, зробити ніяк не можна.

Нагадаємо, що на MY.UA щодня оновлюється стрічка новин, в яку включені новини політики.

Раніше ми писали про те, кого Кравчук вважає головним ворогом для України.

Також портал MY.UA писав, що Арестович став на захист Кравчука.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter і читайте нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны