Довженко-Центр під загрозою
Довженко-Центр під загрозою

Довженко-Центр під загрозою

Довженко-Центр під загрозою


Відкритий лист колективу Довженко-Центру про загрозу руйнації інституції
Колектив Довженко-Центру надіслав листа Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, Міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку та Заступнику Керівника Офісу Президента України Юрію Костюку.
Ми глибоко занепокоєні інформацією щодо можливого переведення Довженко-Центру в сферу управління Держкіно, затримкою фінансування нашої інституції, а також через порушення проведення конкурсної процедури на посаду Генерального директора Довженко-Центру. Нижче подаємо суть листа та повний лист.
Чому переведення Центру в сферу управління Держкіно є вкрай негативним для нас?
Довженко-Центр є інституцією, яку не можна розглядати як індустріальну. Його статутні завдання є значно ширшими, аніж сфера кіновиробництва, якою покликане опікуватися Держкіно, і лежать у сфері культурної спадщини, архівної та музейної справи. На відміну від Міністерства культури та інформаційної політики України, у Держкіно не має досвіду та необхідних компетенцій з управління нерухомим майном, капітальними інвестиціями, музейним та архівним фондами.
Ймовірне підпорядкування Центру відбувається на тлі того, що 18 березня у Івана Козленка, чинного генерального директора Довженко-Центру, закінчується п’ятирічний контракт. Проведення конкурсу на цю посаду розпочалося з порушення законодавства: конкурсну процедуру було оголошено за два тижні до закінчення каденції, хоча за законом мали зробити це за два місяці.
Недотримання передбаченої законом процедури залишає можливість оскарження результату конкурсу в судовому порядку, зменшує його легітимність і відтак може негативно вплинути на весь комплекс робочих процесів Довженко-Центру.
Окрім того, вже другий рік поспіль Довженко-Центр стикається із катастрофічною затримкою затвердження паспорту бюджетної програми. Станом на середину березня інституція знову опинилася на порозі неплатоспроможності та неможливості втілювати річний план заходів.
Вищезазначені порушення не дають колективу завершити розпочаті важливі культурні проєкти та ставлять під загрозу колапсу діяльність Довженко-Центру як такого.
Ми закликаємо відтермінувати проведення оголошеного конкурсу та продовжити контракт із діючим Генеральним директором Іваном Козленком або призначити його виконуючим обов’язки до кінця 2021 року.


Джерело: Довженко-Центр
Алексей Першко 15 березня 2021
Читайте Кіно-Театр в Google News
Источник материала
Поделиться сюжетом