Очільники МЗС G7 підтримали створення "Кримської платформи" і засудили Росію за агресію на півострові
Очільники МЗС G7 підтримали створення "Кримської платформи" і засудили Росію за агресію на півострові

Очільники МЗС G7 підтримали створення "Кримської платформи" і засудили Росію за агресію на півострові

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" (G7) підтримали ініціативу України щодо створення "Кримської платформи" для деокупації Криму і закликали Росію поважати свої міжнародні зобов'язання.

Про це йдеться у спільній заяві, опублікованій на сайті уряду Великої Британії.

Так, глави МЗС країн "Великої сімки" закликали РФ дозволити доступ міжнародних спостерігачів та негайно звільнити всіх політв'язнів.

"Ми засуджуємо порушення Росією прав людини на півострові, особливо кримських татар. Ми закликаємо Росію поважати свої міжнародні зобов'язання, дозволити доступ міжнародних спостерігачів та негайно звільнити всіх, кого несправедливо затримали. Ми вітаємо ініціативу України щодо створення Міжнародної кримської платформи для консолідації зусиль міжнародної спільноти щодо Криму", - сказано в заяві.

Також з нагоди сьомої річниці незаконної анексії Криму Росією дипломати висловили свою рішучу підтримку суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Очільники МЗС G7 наголосили, що "спроби Росії узаконити анексію не визнаються і не будуть визнані".

Крім того, голови МЗС країн "Великої сімки" заявили, що проти подовження Росією дестабілізації на Донбасі і нехтування нею зобов’язань.

"Повна імплементація Мінських угод — це шлях до досягнення миру. Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником", - сказано в заяві.

Своєю чергою, президент Володимир Зеленський привітав заяву міністрів закордонних справ країн "Великої сімки" і підтримку створення "Кримської платформи".

"Це справжній жест дружби – підтримати нашу ініціативу щодо створення міжнародної Кримської платформи для консолідації зусиль міжнародного співтовариства щодо Криму та припинення російської агресії. Україна рухається до миру", – сказав Володимир Зеленський.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба також привітав підтримку України та засудження агресії РФ від міністрів закордонних справ G7.

"Росія - сторона конфлікту, не посередник, має розблокувати мирний процес. Виправдати окупацію Криму ніколи не вдасться. Міцна підтримка Кримської платформи", - наголосив Кулеба.

Зазначимо, що до складу  G7 входять Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Сполучене Королівство Велика Британія та Північна Ірландія, США. До заяви також доєднався верховний представник Європейського Союзу.

Як повідомлялося, голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що попри санкції Заходу, і зокрема, США, незаконно анексований у 2014 році Крим "назавжди"залишиться у складі Росії.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав указ про створення "Кримської платформи" - переговорного майданчика, метою якого є деокупація Криму. До цієї роботи влада України планує залучити лідерів країн-партнерів. Першим запрошення отримав президент Франції Еммануель Макрон, у французькому МЗС вже привітали ініціативу. Запрошено також Канаду - тамтешня українська діаспора до річниці окупації Криму закликала уряд посилити тиск на Росію.

Раніше президент США Джо Байден пообіцяв допомагати протистояти агресії Москви. Він наголосив, що Америка ніколи не визнає анексії півострова, і разом з Києвом продовжить працювати над тим, аби притягнути Москву до відповідальності. 

Автор:
Анастасія Курило
Источник материала
loader
loader