На Землю обрушився метеорит: вчені дослідили кратер, що утворився
На Землю обрушився метеорит: вчені дослідили кратер, що утворився

На Землю обрушився метеорит: вчені дослідили кратер, що утворився

У 2020-му році вченими на південному сході Азії був виявлений слід від падіння метеорита у вигляді гігантського кратера.

На його пошуки знадобилося дуже багато часу і сил, пише popmech.ru.

Що відомо про знайдений кратер

Виявлений кратер має довжину в 18 кілометрів, а ширину - до 13 кілометрів. Місце розташування знахідки - вулканічне поле на південному сході Лаосу.

Приєднуйтесь до нас у Twitter, а також читайте інші новини науки і суспільства в Flipboard!

На пошуки кратера знадобилося понад п'ятидесяти років, як про це розповів автор наукового дослідження, опублікованого виданням Proceedings, Керрі Сіє.

Складність пошуків пояснюється тим, що кратер покривав товстий шар землі.

Відомості про метеорит, що сформував кратер

Приблизно 8 млн років тому відбулося зіткнення Землі з цим каменем-монстром, ширина якого досягала 1,9 кілометри.

Частинки космічного тіла, що відкололися в результаті удару, були розкидані на 10% всієї планети.

Наша стрічка новин - у Telegram і Viber!

Вченими неодноразово були виявлені такі фрагменти, схожі на скляні кульки, які називають тектитами. Зокрема, відомо про знахідки в таких частинах світу як Азія, Австралія і навіть Антарктида. Але тільки в 2020-му році вдалося знайти місце падіння метеорита.

Виверженнями на території цього плато, площа якого становила 6 тисяч квадратних кілометрів, був створений шар лави. Його глибина становила 3 сотні метрів. Так утворилося вулканічне полі, площа якого була достатньою для приховування метеоритного кратера.

Відомо про повний збіг хімічного складу каменів вулканічного поля з хімічними елементами, з яких складалися тектити. Вимірявши поля гравітації поблизу Плато Болавен, вченими була виявлена підземна еліптична зона, глибина якої становила 90 метрів, довжина - 18 кілометрів і ширина - 13 кілометрів. Це і був кратер, який шукали вчені.

Раніше MY.UA розповідав про те, що на дні морських вод фахівцями була виявлена велика рівнина, мешканцями якої колись були давні люди.

Також ми повідомляли, що вчені провели колосальну роботу і відтворили зображення предків сучасної людини, які жили кілька мільйонів років тому.

Источник материала
Поделиться сюжетом