Довибори у ВР на Донеччині: чи може перемогти кандидат із російським паспортом та як цьому завадити
Довибори у ВР на Донеччині: чи може перемогти кандидат із російським паспортом та як цьому завадити

Довибори у ВР на Донеччині: чи може перемогти кандидат із російським паспортом та як цьому завадити

Російський паспорт, референдум під боком й відвідини Криму – Донеччина визначилася з кандидатом до Верховної Ради. На довиборах до парламенту у 50 окрузі переміг Андрій Аксьонов. ЦВК підрахувала, що наразі ще чинний мер Добропілля істотно вирвався вперед на тлі опонентів, набравши 65% голосів. Це спричинило обурення громадськості, адже ще від початку війни депутати, журналісти й активісти заявляли: Аксьонов сприяв проведенню незаконного референдуму у селищі Новодонецьке, яке 2014 очолював, згодом відвідував окупований Крим і навіть отримав паспорт із російським триколором. Чи потрапить Аксьонов під купол парламенту дізнавалася журналістка "5 каналу".

Місто Добропілля – за пів сотні кілометрів від лінії розмежування. Сім років через це містечко їздить військова техніка, возять поранених і вбитих. Сьомий рік тут війну бачать не з новин, а у власні вікна. У неділю тут обирали свого представника в парламенті. Фаворитом став чинний мер Добропілля Андрій Аксьонов.

За нього віддали свої голоси 65% виборців, залишивши далеко позаду найближчих конкурентів – адвоката проросійського блогера Анатолія Шарія, Валентина Рибіна та кандидатку від "Євросолідарності" – волонтерку й лікарку Юлію Кузьменко. Аксьонов вирізняється не лише цифрами, а й скандальними фактами у біографії. 2014 рік. Підконтрольне Україні селище Новодонецьке, неподалік селищної ради – намети сепаратистів із триколором. Сюди з'їжджаються навіть із сусідніх населених пунктів, де місцева влада не дозволила проводити незаконний референдум. Сам Аксьонов згодом відповідав: це був не референдум, а соціологічне опитування. Раніше ж висловлювався інакше.

"Я зобов'язаний виражати чаяння громадян, які тут живуть. От вони захочуть в Росії залишитися, і я зобов'язаний їм сказати, що "так, треба залишитися в Росії", – каже Андрій Аксьонов.

Згодом чиновник відмовився оголосити в міськраді хвилину мовчання за загиблими в АТО. І навіть принижував учасників автопробігу за єдність України. Місцеві активісти стверджують, що мер відвідував окупований Крим і навіть підробляв документи, що у цей час виконує посадові обов'язки. Кримінальну справу щодо цього факту досі розглядає Добропільський міськрайонний суд. Міського голову навіть подавали в розшук.

"Через Чонгар інформацію наших служб, де в'їзд і виїзд фіксувався Аксьонова. 76 днів він перебував в Криму. Я задав питання: ви є мером українського міста чи кримського. Він сказав: на жаль. Це відео є на Youtube. Він каже: на жаль, українського", – зазначає громадський активіст Микола Стрепоченко.

До окупованого Криму, каже Микола Стрепоченко, Аксьонов їздив недаремно. Там отримав російський паспорт. Чому ж виборці віддали за Аксьонова свої голоси? У центральній виборчій комісії кажуть: не могли не зареєструвати кандидата — українське громадянство у нього є, а непогашених судимостей немає. А от перевіряти, чи приховує він паспорт країни-агресорки, мають правоохоронці.

"В нас немає повноважень уточнювати чи перевіряти наявність громадянств іншої країни. Або якимось чином приймати рішення щодо наявності чи відсутності паспорта такої країни", – коментує член Центральної виборчої комісії Юрій Мірошніченко.

Цієї ситуації можна було не допустити, переконаний юрист Андрій Магера. Слід було ще з 2014 розслідувати можливу причетність Аксьонова до референдумів. Зараз уже могли бути обвинувальні вироки, тож кандидата просто не зареєстрували б. Інший вихід – рішення президента.

"Коли президенту України стає відомо, є достовірні відомості, що ця особа має громадянство, держави-окупанта. В такій ситуації президент має Конституційні повноваження відповідно до статті 106 припиняти громадянство громадянина України", – відмічає юрист, ексзаступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

Цього не зробили. Лише зараз під тиском нардепів, в СБУ заговорили, що Аксьонов у них під прицілом. Поки СБУ вже сьомий рік "працюють з Аксьоновим", перевірити чи справді в нього є російський паспорт можна за 15 хвилин з відкритих джерелах. Заходимо на сайт федеральної податкової служби РФ й знаходимо розділ: дізнатися ідентифікаційний номер й вводимо дані: Аксьонов Андрей Анатолиевич. Рік народження і номер російського паспорта Аксьонова, який ще у 2017 оприлюднив нардеп Лубінець. І ми знайшли те, що шукали. Та вихід із цієї ситуації є, кажуть у комітеті виборців. Президент ще може позбавити Аксьонова громадянства.

"Якщо буде припинено його громадянство, то згідно із виборчим законодавством України Центральна виборча комісія не матиме підстав зареєструвати Аксьонова обраним", – акцентує увагу аналітик комітету виборців України Денис Рибачок.

Але для цього президент має ухвалити рішення до 12 квітня – тоді ЦВК має встановити результати виборів. Якщо ж Зеленський позбавить Аксьонова громадянства після того, як той складе присягу на вірність Україні, для позбавлення його мандата знадобиться ще й рішення Верховної Ради.

Ірина Саєвич, Ольга Сошенко, "5 канал"

Источник материала
Поделиться сюжетом