Далека від реальної: що не так з вартістю електроенергії в Україні
Далека від реальної: що не так з вартістю електроенергії в Україні

Далека від реальної: що не так з вартістю електроенергії в Україні

Для українців тема комунальних тарифів є досить болючою, зокрема, у зв'язку з невисокими доходами.

При цьому вартість одного кіловата електроенергії становить 1,68 грн., що, згідно з інформацією журналіста Павла Калашника, яку опубліковали в hromadske.ua, не відповідає реальній ціні.

Докази того, що встановлена ціна на електроенергію далека від реальної

На підтвердження своєї думки про те, що встановлена вартість електрики в Україні не є справедливою, Калашник навів наступні факти:

  • Фіксація світла: після того, як в липні 2019-го року в Україні почав працювати ринок електричної енергії, ціни на неї державою більше не встановлюються "вручну". Але побутові споживачі мають сплачувати за фіксованим тарифом у 1,68 грн. за 1 кВт. Цей процес триває з 2017-го року, хоча і мав припинитися в грудні 2020-го. Але, як зазначає журналіст, у владі не ризикують підвищувати тариф для побутових споживачів і ціна залишилася стабільною спочатку до 31-го березня, а потім - і до 1-го травня.

Всі новини України і світу - в нашому Viber!

  • Універсальний "цінник" для споживачів: як зазначив Калашник, при недоплаті передбачена і її компенсація, і у випадку з електричною енергією компенсувати доводиться державній компанії "Енергоатом". Так, згідно з Положенням спецобов'язків, "Енергоатому" доводиться істотну порцію своєї електроенергії надавати практично за собівартістю.

Не пропустіть наші свіжі новини на каналі в Twitter і читайте нас у Flipboard!

  • Формування вартості електрики: за словами журналіста, кінцева ціна чого-небудь завжди складається з виробничих витрат, витрат на транспортування, оподаткування тощо, а також націнки.Таким же є механізм формування ціни електрики. Так, за словами Калашника, з ціни в 1,68 гривні істотна частина відноситься до оплати за транспортування електричної енергії (понад 90%). Тобто із суми в 1, 68 грн, як це також підтверджує Міністерство енергетики, на оплату безпосередньо самої електрики йде лише 15 копійок. На комерційному ринку протягом останнього місяця середній "цінник" за електроенергію був 1,4 грн. за кВт. У цій ціні, за словами журналіста, не враховується транспортування і націнка, а, отже, замість реальної ціни в 1,4 грн. українці платять лише 15 коп. Про це також повідомляє "Євростат", згідно з даними якого на території України вартість електроенергії є найнижчою в Європі.

Як це впливає на державу і ринок

Через таку, далеку від реальної, ціни електрики, за словами журналіста, державі, по суті, доводиться субсидувати все населення, а це дуже дорого. За словами експерта даної сфери Ольги Кошарної, на які послався журналіст, українцям варто починати збільшувати оплату за електроенергію до закріплення ринкових цін.

Всі новини економіки - в нашому Telegram!

Але представники влади на це не йдуть з причини свого популістського підходу, як пояснює експерт. Тобто, політики бояться падіння рейтингів.

Вийти з ситуації з ціною електрики, яка не відповідає реальній, на думку експертів, можна, якщо замінити механізм ПСО на монетизовані субсидії, коли допомога була б передбачена тільки для реально вразливих категорій населення. Варто зазначити, що з цим згоден і голова Кабміну Денис Шмигаль, який висував таку пропозицію ще на початку березня.

Але, як підсумував журналіст, питання підвищення тарифів вирішує не уряд, а люди з Банкової.

Раніше ми повідомляли про те, що в квітні в Україні набирають чинності ринкові ціни на газ.

Крім того, MY.UA писав про те, що Юрій Вітренко, який тимчасово виконує обов'язки міністра енергетики України, 31 березня подав свіжу декларацію про доходи.

Источник материала
Поделиться сюжетом