У Білорусі журналісту Анджею Почобуту висунули обвинувачення. Йому загрожує від 5 до 12 років ув’язнення
У Білорусі журналісту Анджею Почобуту висунули обвинувачення. Йому загрожує від 5 до 12 років ув’язнення

У Білорусі журналісту Анджею Почобуту висунули обвинувачення. Йому загрожує від 5 до 12 років ув’язнення

У Білорусі заарештованому журналісту і активісту неофіційного Союзу поляків Анджею Почобуту висунули обвинувачення. Про це повідомляє Білоруська асоціація журналістів.

Обвинувачення Почобуту висунули за статтями КК, що передбачають відповідальність за «розпалювання расової, національної, релігійної чи іншої ворожнечі і реабілітацію нацизму». Стаття передбачає від 5 до 12 років ув'язнення.

Загалом, влада заарештувала вже п'ять членів неофіційного Союзу поляків.

25 березня Генпрокуратура повідомила, що порушила стосовно голови неофіційного Союзу поляків Анжеліки Борис і інших осіб справу за тією ж статтєю, що і проти Почобута.

У відомстві стверджують, що «громадяни, позиціонуючи себе членами вищевказаного союзу, з 2018 року провели в Гродно і Гродненській області низку незаконних масових заходів із вшанування учасників антирадянських бандформувань, що діяли під час і після Великої Вітчизняної війни, які здійснювали грабежі, вбивства мирного населення Білорусі, знищення майна».

Крім Анжеліки Борис та Андрія Почобута це Марія Тишковська, Ірена Бернацька і Анна Панішева.

Затримання членів неофіційного союзу поляків викликало негативну реакцію з боку офіційної Варшави – МЗС Польщі викликало тимчасового повіреного в справах Білорусі і висловив протест у зв'язку з ситуацією. 25 березня президент Польщі Анджей Дуда розпочав переговори по лінії ООН, ОБСЄ і Ради Європи у зв’язку з затриманням членів союзу.

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

18 лютого 2021 року суд у Мінську засудив двох співробітниць телеканалу «Белсат» Катерину Бахвалову та Дар'ю Чульцову до двох років колонії загального режиму. Їх визнано винними в «організацію і підготовці дій, які грубо порушують громадський порядок».

Фактично, журналісток засудили за стрім, під час якого вони зафільмували силовий розгін мирної акції пам'яті загиблого активіста Романа Бондаренка.

27 березня у Мінську затримали низку опозиційних журналістів, зокрема, головного редактора видання «Наша Ніва» Єгора Мартиновича, фотографиню цього ж видання Надію Бужан, репортерку Катерину Карпіцьку та редакторок Tut.by Анну Калтигіну і Галину Уласик.  

Також силовики затримали журналіста німецького мовника Deutsche Welle Ніколаса Коннолі, який висвітлював акцію протесту.

Теги по теме
Беларусь Новости Польща Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом