У Білорусі порушили справу через репост виданням «екстремістського Телеграм-каналу»
У Білорусі порушили справу через репост виданням «екстремістського Телеграм-каналу»

У Білорусі порушили справу через репост виданням «екстремістського Телеграм-каналу»

У Білорусі порушили справу через репост виданням «Газета Слонімська» «екстремістського Телеграм-каналу». Про це повідомляє «Білоруська асоціація журналістів».

7 квітня головного редактора недержавного видання «Газета Слонімська» Миколу Кононовича опитали в міліції в межах перевірки, але на наступному тижні викликають знову.

«Газета Слонімська» припинила вихід восени 2020 роки після обшуків правоохоронців, її видавець і директор виїхали за кордон. Сайт газети продовжує оновлюватися.

У березні 2021 року «через поширення інформаційної продукції, включеної в республіканський список екстремістських матеріалів» на 12 тисяч рублів оштрафували редакцію Hrodna.life і редактора Олексія Шота.

7 квітня суд постановив оштрафувати журналіста видання «Настоящее время» Романа Васюковича через ввезену книгу «Білоруський Донбас», яку влада визнала «екстремістською».  

Васюкович отримав максимальний штраф, передбачений статтею «Поширення, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності», що складає 580 рублів. Журналіст буде оскаржувати постанову суду.

Книга журналістів Катерини Андреєвої та Ігоря Ільяша «Білоруський Донбас» про білорусів, які воюють на Донбасі, була визнана білоруською владою в кінці березня «екстремістською».

5 квітня cуд міста Могильов постановив оштрафувати журналістку Аліну Скребунову через інтерв'ю, яке вона дала польському телеканалу «Белсат»після обшуку в її квартирі.

У Білорусі тривають репресії проти журналістів та активістів, які відмовляються визнавати легітимність самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

9 серпня 2020 року в Білорусі відбулися вибори президента. ЦВК оголосила переможцем Олександра Лукашенка, тоді як за даними опозиційних екзитполів перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тіхановська.

У різних містах країни відбулись акції протесту, які влада жорстоко придушила. Більшість розвинених країн Заходу та Україна не визнали офіційних результатів виборів у Білорусі та запровадили проти режиму Лукашенка санкції.

За даними ГО «Білоруська асоціація журналістів», в 2020 році у Білорусі журналістів затримували 479 раз. 97 разів журналісти відбували адміністративний арешт – загалом за ґратами вони провели 1200 днів. Фізично постраждали від дій силовиків 62 журналісти.

Фото: Радіо Свобода

Теги по теме
Беларусь Новости Инфопространство
Источник материала
Поделиться сюжетом