Венедіктова назвала протидію домашньому насиллю пріоритетом роботи прокуратури у 2021 році
Венедіктова назвала протидію домашньому насиллю пріоритетом роботи прокуратури у 2021 році

Венедіктова назвала протидію домашньому насиллю пріоритетом роботи прокуратури у 2021 році

Офіс генпрокурора оголосив протидію домашньому насиллю пріоритетом роботи прокуратури у 2021 році.

Про це йдеться у відеоповідомленні Ірини Венедіктової, опублікованому на сайті Офісу генпрокурора.

Вона навела статистику - кожна третя родина в Україні зустрічається з насильством, а від 1 до 3 мільйонів дітей щороку стають його свідками чи жертвами. Венедіктова зазначила, що під час карантину ситуація загострилась - кривдники й жертви вимушено опинились у закритому просторі.

"За минулий рік кількість звернень з приводу насильства зросла більш ніж наполовину. З них 86% надійшли від жінок, 12% від чоловіків і 2% – від дітей", - розповіла генпрокурор.

За її словами, на рівні держави робиться чимало глобальних кроків для подолання цього явища. Імпульсом стало ухвалення торік указу президента України про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства. Одним з інструментів його реалізації є урядова державна соціальна програма.

"До важливих кроків, безумовно, можна віднести приєднання за ініціативи першої леді Олени Зеленської у вересні 2020 року України до заснованого країнами Великої Сімки Партнерства Біарріц щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Втіленням зобов’язань, які взяла на себе Україна став запуск торік урядової гарячої лінії з протидії домашньому насильству – 1547. Запам’ятайте цей номер і перекажіть тим, хто потребує захисту – це дуже важливо", - наголосила Венедіктова.

Крім того, продовжила вона, минулого року створені дев’ять шелтерів – це притулки для постраждалих від домашнього насильства. На цей рік передбачено 275 млн грн для розширення мережі служб підтримки постраждалих. 

"Протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством щодо жінок, чоловіків та дітей мною визначено пріоритетом роботи прокуратури на 2021 рік", - заявила керівник Офісу генпрокурора.

Вона розповіла, що протягом 2020 року в ЄРДР загалом зареєстровано близько 3 тисяч таких правопорушень, майже 2000 з них направлені до суду з обвинувальними актами. Торік вчинено злочини, пов’язані з насильством в сім’ї щодо 199 дітей.

Крім того, лише за січень березень цього року зареєстровано понад 1000 таких кримінальних правопорушень, до суду вже передані понад 650.

Завдання прокурорів, наголосила Венедіктова, – ефективно представляти публічне обвинувачення в судах у таких справах.

Загалом за минулий рік за ст. 126-1 Кримінального кодексу України засуджено 778 осіб.

Так, Офіс генпрокурора планує впроваджувати спеціалізацію прокурорів у кримінальних провадження цієї категорії. Для цього розробляють стандарти роботи з орієнтацією на найкращі практики застосування закону та проведемо необхідне навчання.

Також у Венедіктової розпочали більш тісну взаємодію прокурорів з громадськими організаціями, які опікуються питаннями протидії ґендерно-зумовленому і домашньому насильству.

Венедіктова закликала при найменших проявах домашнього насилля одразу звертатися до правоохоронних органів.

"Кримінальна відповідальність за домашнє насильство - відносно нова норма нашого законодавства. Вона діє понад два роки та наближає Україну до ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами", - заявила генеральний прокурор.

"Важливість ратифікації Стамбульської конвенції складно переоцінити, тому нами розроблена дорожня карта для пришвидшення цього процесу", - підсумувала Венедіктова.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Іван Бойко

Источник материала
Поделиться сюжетом