Гіпоксія і галюцинації: дослідження вчених "пролило світло" на творчість художників печерних
Гіпоксія і галюцинації: дослідження вчених "пролило світло" на творчість художників печерних

Гіпоксія і галюцинації: дослідження вчених "пролило світло" на творчість художників печерних

Вченими було зроблено парадоксальне відкриття про те, що у стародавніх художників, які малювали зображення на стінах печер нинішньої Європи, могло бути сильне кисневе голодування і галюцинації.

Про це пише наукове видання popmech.ru.

З якими проблемами зі здоров'ям стикалися печерні художники

Вчені припустили, що у доісторичних художників побутувало вірування в зв'язок з духами.

Приєднуйтесь до нас у Twitter, а також читайте інші новини науки і суспільства в Flipboard!

Згідно з результатами дослідження, яке опублікували у виданні Time and Mind, сонячному світлу було не пробратися в глибокі печери і за цією причиною художниками, швидше за все, використовувалося освітлення від смолоскипів. Оскільки потік повітря був слабким, то вогнем могла поглинатися значна частина кисню.

За словами дослідників, через гіпоксію збільшується рівень дофаміну в мозку і це може викликати галюцинації і позатілесні переживання.

Вчені припускають, що художникам було незрозуміло, з якої причини в погано вентильованих просторах вони так дивно себе почувають і вони пояснювали те, що відбувається, зв'язком з духами.

Дослідники думають, що у стародавніх художників було ставлення до входу в печери як до "порталу" підземного світу - могутнього і надприродного.

Наша стрічка новин - у Telegram і Viber!

Вченими була змодельована ситуація в європейських печерах, які списували наскальними малюнками. Так, дослідники підрахували, що кількість кисню там всього за 15 хвилин знижується до показника менше 18 %, що є достатнім, щоб виникла гіпоксія і міг пошкодитися мозок.

Які ще наслідки спричиняв брак кисню

Ще більше ускладнювався ефект, якщо кисню ставало менше 14,5% - у таких умовах люди могли гинути. Через кисневе голодування може бути втрачений самоконтроль. З цієї причини відомо про настільки велику кількість загиблих скелелазів, які хотіли підкорити вершину Евересту.

Раніше MY.UA розповідав про те, що на дні морських вод фахівцями була виявлена велика рівнина, мешканцями якої колись були давні люди.

Також ми повідомляли, що вчені провели колосальну роботу і відтворили зображення предків сучасної людини, які жили кілька мільйонів років тому.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом