Зеленський вирушає до Туреччини на зустріч з Ердоганом: що обговорять глави країн
Зеленський вирушає до Туреччини на зустріч з Ердоганом: що обговорять глави країн

Зеленський вирушає до Туреччини на зустріч з Ердоганом: що обговорять глави країн

Український президент Володимир Зеленський збирається з робочим візитом до Туреччини в суботу, 10 квітня.

Про це стало відомо з повідомлення прес-служби глави держави, розміщеного на офіційному сайті його представництва.

Що відомо про цілі візиту Зеленського до Туреччини

Згідно з повідомленням відомства, Президент України Володимир Зеленський у рамках своєї робочої поїздки зустрінеться зі своїм турецьким колегою Реджепом Таїпом Ердоганом.

При головуванні глав обох країн проведуть дев'яте засідання Стратегічної ради України з Туреччиною, в ході якого заплановане підписання низки документів.

Зокрема, як повідомили 9 квітня у канцелярії турецького президента, на засіданні, яке пройде в Стамбулі 10 квітня за участю обох президентів і міністрів, будуть обговорюватися взаємини двох держав, стратегічне партнерство в усіх сферах і розглянуто можливі способи розвитку і поглиблення співробітництва.

Стрічка новин України - в нашому Viber!

Також в турецькому відомстві розповіли, що будуть винесені на переговори і питання регіонального та міжнародного рівня про підтримку миру і стабільної ситуації щоб, зокрема, поліпшити умови життя кримсько-татарського населення України.

Згідно з інформацією телеканалу TRT Haber, основний акцент на зустрічі двох глав держав буде зроблений на сфері оборони та співробітництві у цьому аспекті. Також президенти можуть обговорити створення зони вільної торгівлі та питання туризму.

Про взаємини України з Туреччиною

Як зазначають на телеканалі TRT Haber, рушійна сила взаємовідносин України з Туреччиною - це сектор оборони. У 2020-му році сторонами був підписаний договір, що передбачає виробництво корветів і ударних безпілотників для ЗСУ. У тому ж році візит українського глави до Туреччини увінчався укладенням рамкової міжурядової військової угоди і підписанням меморандуму між Міністерством оборони України та Державним агентством оборонпромисловості Туреччини.

Всі новини України і світу, новини політики - в нашому Telegram!

За даними каналу, рівень обсягу торгів між Україною і Туреччиною за підсумками 2019-го року становив 5 мільярдів доларів, а в 2020-му пішов на спад - до 4,7 мільярдів доларів, однак протягом перших трьох місяців 2021-го року дорівнює 1,5 мільярду і цей показник на 18% перевищує минулорічний.

У Ердогана і Зеленського є загальне прагнення вивести торгівлю між країнами на показник в 10 мільярдів доларів за рік. Також в 2021-му році є мета досягти завершення переговорів, що йдуть з 2012-го року, і створити зону вільної торгівлі.

Раніше портал новин MY.UA повідомляв про те, що Володимир Зеленський підписав важливий документ.

Також ми розповідали, що Зеленський відвідав передові позиції України в Донбасі.

Не пропустіть наші актуальні новини на каналі в Twitter і читайте нас у Flipboard!

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом