Як зміняться ціни на газ з 1 травня
Як зміняться ціни на газ з 1 травня

Як зміняться ціни на газ з 1 травня

В Україні впроваджують річний тариф на газ. Рішення вже ухвалила НКРЕКП. Всі постачальники мають оголосити нову вартість газу до 25 квітня та повідомити про це споживачів.

З 1 травня 2021 року нарахування за спожитий газ відбуватиметься за новим річним тарифом. Діятиме він до 30 квітня 2022 року.

НКРЕКП заборонила компаніям-постачальникам переглядати вартість газу протягом року. Особливістю є те, що зменшуватися ціна на газ може, а от збільшуватися – ні.

Чекаємо на Вас в Telegram та Viber!

Як діятиме новий тариф

Протягом дії річного тарифу споживач отримав права переходити на інший тариф – місячний чи сезонний. Повернутися до річного тарифу можна, але тільки після того, як закінчиться рік. Також зберігається відкрита процедура зміни компанії постачальника газу.

Річний тариф, як пояснює представник НКРЕКП Валерій Тарасюк, покликаний захистити побутового споживача від коливання цін на газ протягом року.

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич назвав приблизну вартість газу за річним тарифом. Він вважає, що вона становитиме 7,5 – 8 грн за кубометр газу.

Для побутових споживачів, як вважає експерт, така ціна, звичайно буде не дуже хорошою, бо це більше, ніж 6,99 грн.

Раніше в деяких компаній вже були річні контракти, але це не було масове явище. За словами Марунича минулого літа на біржі були дуже низькі ціни на газ. В цьому році він віщує, що такого падіння не буде. Саме тому постачальники газу і встановлять тариф на вказаному рівні, оскільки зараз ціна на українській біржі 7,5 – 8 грн/куб.

Кабмін вважає, що запровадження річного тарифу зможе стабілізувати ситуацію з вартістю комунальних послуг. Тому уряд зобов’язав усі компанії розрахувати такий тариф. Раніше це було за бажанням компанії, тепер же – на вимогу Кабміну.

Як тариф на газ вплине на життя

За прогнозами експертів влітку зростуть ціни на орендоване житло. Ріелтори вже говорять про зростання до 5%. Особливо помітно це буде в туристичних містах.

Поки що експерти помічають, що оренда квартир суттєво подешевшала. Але це пов’язано з пандемією та карантином. Ціни знизилися на 15 – 30%.

У квітні цього року у великих містах однокімнатну квартиру можна винайняти від 6 – 7,5 тисяч гривень.

За 2-кімнатну квартиру доведеться викласти від 7,5 – 12 тисяч гривень в місяць. А от 3-кімнатна квартира здається в оренду від 7 тисяч гривень за місяць, бо такі квартири не користуються особливим попитом.

Вже у лютому 2021 року Держстат зафіксував, що продукти харчування подорожчали.

Найбільше зросла ціна соняшникової олії – на 7,6%. Вартість цукру зросла на 5,5%, овочів – на 6,3%, фрукти – на 3,5%, хліб – на 2,8%. Подорожчали також макаронні вироби та молочна продукція, яйця.

Серед головних причин стрибка цін називають зростання вартості комунальних послуг, кормів для тварин та енергоносіїв.

Раніше сайт новин MY.UA писав, як річний тариф на газ змінить ситуацію з субсидіями.

Як будуть працювати річні газові контракти, читайте на порталі MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом