Чому українці отримують 2 платіжки за газ
Чому українці отримують 2 платіжки за газ

Чому українці отримують 2 платіжки за газ

З 2020-го року в Україні запрацював ринок газу і українці отримали додаткові можливості. Представники компанії «Нафтогаз» вирішили пояснити чому побутові споживачі отримують по 2 платіжки за газ.

З 2020-го року платіжку за блакитне паливо розділили на 2 частини – окремо споживачі платять за сам газ, а окремо за його доставку.

Компанія «Нафтогаз» на своїй офіційній сторінці у соціальній мережі Facebook детально пояснили природу появи 2-х платіжок.

Чекаємо на Вас в месенджерах Telegram та Viber!

Як українці сплачують за газ

З початком роботи ринку газу кожен споживач отримав можливість змінювати компанію, що буде продавати йому блакитне топливо. Тепер всі компанії конкурують між собою за клієнтів. А споживачі можуть обирати того постачальника, який пропонує найкращу ціну та найвигідніші умови.

Оскільки кожна газова компанія не може прокладати окремий трубопровід до помешкання кожного користувача, то користуються вже існуючими.

За станом труб наглядають облгази. Вони слідкують за якісну доставку газу до кожного споживача. Саме облгази і отримують кошти за так звану доставку газу.

 Вони не встановлюють ціни на газ та на власні послуги. Держава в особі Національної комісії з державного регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановлює ціну доставки.

Отже, виходить, що українці отримують по 2 платіжки. Перша – від місцевого облгазу, за користування трубами та доставку газу, друга – власне оплата газовій компанії за спожитий газ.

Вартість доставки газу вираховують для кожного споживача окремо. Беруть обсяг газу, який спожили за останній рік, ділять його на 12 місяців та множать на спеціальний тариф на доставку. Таким чином, для кожного вона буде різною.

Спеціальний тариф на доставку залежить від багатьох факторів та сильно коливається. Наприклад у Києві він становив у 2020 році 0,28 грн, а на Львівщині – 2 грн.

Представники «Нафтогазу» впевнені, що такі речі потрібно пояснювати людям, оскільки вони повинні розуміти кому і за що платять.

За доставку газу слід платити за поточний місяць до 20 числа. За кожний день протермінування нараховують спеціальну пеню.

Представники облгазів пояснюють, що навіть, коли людина не користувалася газом протягом якогось часу, кудись поїхала, платити за доставку за ці дні все одно треба – газ доставлявся до будинку по трубах. Саме тому сума є постійною та щомісячною.

У людей, котрі користуються лише газовою плитою, вартість доставки буде меншою, оскільки вони споживають меншу кількість газу.

Розділення платіжок радять не боятися та називають це закономірним явищем. Планувалося, що люди не повинні були сплачувати більше в цілому, ніж раніше. Та експерти прогнозують, що доставка газу може і надалі зростати в ціні, що вдарить по гаманцях споживачів.

Раніше сайт новин MY.UA писав, як зміняться ціни на газ з 1 травня 2021 року.

Міністр соцполітики визнала, що майже 2 млн українців щомісяця отримують мізерні пенсії. Більше свіжих новин читайте на порталі MY.UA.

Приєднуйтесь до нас в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом