Gunia Project презентували колекцію до Великодня. В ній — хустки, кераміка та декор
Gunia Project презентували колекцію до Великодня. В ній — хустки, кераміка та декор

Gunia Project презентували колекцію до Великодня. В ній — хустки, кераміка та декор

Великдень — одне з найдавніших свят, яке українці святкували вже наприкінці першого тисячоліття. В цей день релігійні вірування об’єднуються з міфологією, народними традиціями, поклонінням силам природи.

Gunia Project — український бренд, що надає сучасне прочитання народній культурі, — презентував третю великодню колекцію.

В ній з’явилися керамічні вази у формі зайця, чайник, таріль під паски та підставки для крашанок. Їх доповнюють хлібні хустки та набори серветок під тарілки. Вперше Gunia Project створили чашки.

Кошики з лози сплетені майстринями із закарпатського селища Ізки, що здавна відоме традиціями лозоплетіння. Вироби прикрашено ременями-крайками — це плетені вручну пояси, що були частиною автентичного українського костюма. Технологія створення такого ременя досить складна: за тиждень майстриня встигає сплести близько шести виробів.

Великодній образ завершують шовкові хустки, комірці-витинанки та в’язаний гачком чепець.

Предмети колекції прикрашені елементами з народних ікон — образів, херувимів, агнців та Марії. Їх доповнюють геометричні орнаменти та квіткові візерунки, якими українці традиційно прикрашали вироби з дерева. Різьбу можна зустріти на сволоках — головних балках в старих українських хатах — та гуцульських скринях. Ці малюнки носили ритуально-декоративний характер: були водночас оберегами та прикрасами.

Дивіться також:

Київські художники продають Дмитра Гордона як NFT.

Український бренд Bakhirka Apparel створив колекцію з елементами військової форми.

Пасха
Gunia Project
Теги по теме
Пасха
Источник материала
Поделиться сюжетом