У Росії видворяють українського консула: чому виникнув конфлікт?
У Росії видворяють українського консула: чому виникнув конфлікт?

У Росії видворяють українського консула: чому виникнув конфлікт?

Дипломатичний скандал. Із Росії видворяють українського консула Олександра Сосонюка. Той начебто отримав "секретну" інформацію з баз даних ФСБ. На збори дипломату дали 72 години. А тимчасового повіреного у справах України викликали на розмову в МЗС Росії.

Україна у відповідь вказала на двері старшому дипломату російського консульства у Києві. Той тепер має повернутися до Москви. У конфлікті розбирався Геннадій Вівденко.

Українського консула Олександра Сосонюка в Санкт-Петербурзі затримали співробітники російської ФСБ. Дипломата звинуватили в отриманні інформації закритого характеру. Йому начебто росіянин передав базу даних правоохоронних органів та ФСБ. У російському МЗС одразу зробили заяву. Мовляв, консул завдав шкоди інтересам країни. І викликали на розмову тимчасового повіреного у справах України.

Офіційна заява МЗС Російської Федерації:

З російського боку було вказано на неприпустимість подібного роду діяльності, несумісної зі статусом консульського співробітника і завдає шкоди інтересам безпеки Російської Федерації. Було оголошено про небажаність його перебування на території Росії і рекомендовано покинути її межі протягом 72 годин.

У МЗС України такі дії Росії назвали "провокацією" і порушенням Віденської конвенції. Запевняють - дипломат не має жодного стосунку до дій, у яких його звинувачують.

Євген Єнін, заступник міністра закордонних справ України:

Чергова провокація на тлі дестабілізуючих дій Росії. Російські правоохоронці затримали співробітника генерального консульства України в Санкт-Петербурзі на кілька годин. Зараз він знаходиться в українській дипустанові. Обставини затримання з'ясовуються. Найближчим часом українська сторона визначиться з формою реагування на зазначену провокацію з урахуванням існуючої практики.

Питання щодо повернення Олександра Сосонюка до України зараз вирішують у міністерстві. Залишити Росію той має до 22 квітня. У консульстві Санкт-Петербурга Сосонюк пропрацював з 2012 року. З відповіддю Україна не забарилася. І видворяє з Києва старшого дипломата російського консульства.

Теги по теме
Киев Новости политики Москва Актуальные события Власть ФСБ международная политика
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader