SpaceX виграла контракт NASA на будівництво космічного корабля для польотів на Місяць
SpaceX виграла контракт NASA на будівництво космічного корабля для польотів на Місяць

SpaceX виграла контракт NASA на будівництво космічного корабля для польотів на Місяць

NASA оголосила, що компанія Ілона Маска SpaceX отримає контракт на будівництво космічного апарату для польоту на Місяць.

Вартість контракту оцінюють у 2,9 мільярда доларів.

Конкурентом SpaceX була компанія Blue Origin засновника Amazon Джеффа Безоса та оборонна компанія Dynetics.

За даними NASA, розроблений компанією Маска для польоту на Місяць космічний апарат Starship матиме простору кабіну та два атмосферні шлюзи. Метою є розробка системи багаторазового використання, яку можна буде застосувати і для польоту на Марс.

У межах місії космічний корабель NASA Orion виведе на орбіту Місяця чотирьох астронавтів. Потім двоє з них перейдуть на космічний корабель SpaceX, на якому вони й сядуть на Місяць. На поверхні Місяця вони проведуть приблизно тиждень, серед них буде щонайменше одна астронавтка.

Контракт зі SpaceX є частиною програми NASA Artemis ("Артеміда"), в рамках якої в 2024 році планується повернення американських астронавтів на Місяць і проведення досліджень в районі його Південного полюса, де, як очікується, мають бути запаси води у вигляді льоду.

Як вказує NASA, ці ресурси стануть ключовим ресурсом для тривалих місячних місій, а також зможуть забезпечувати дослідження далекого космічного простору.

Нагадаємо, що у 1969-1972 роках на Місяці побували 12 американських астронавтів. Відтоді люди не були на супутнику Землі.

Раніше прототип космічного корабля SpaceX для польотів на Марс і Місяць вибухнув під час посадки. "Хоча б воронка на місці!" - пожартував Ілон Маск. 

Відео Космічний вантаж: компанія SpaceX відправила на орбіту партію супутників

Із доставкою у космос. Компанія SpaceX відправила на орбіту чергову партію супутників. Запуск здійснили з мису Канаверал, що у штаті Флорида, усього кілька годин тому. На облавку ракети-носія Falcon 9 було аж 6 десятків супутників від системи Starlink, які мають забезпечити Інтернет-зв'язок. За 8 хвилин після старту багаторазова частина ракети-носія приземлилася на безпілотну платформу в Атлантичному океані. Наступний запуск супутників SpaceX планує здійснити вже завтра.  

ТСН. 16:45
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Источник материала
Поделиться сюжетом