Календар зорепадів 2021: коли очікувати метеорні потоки та як правильно загадувати бажання
Календар зорепадів 2021: коли очікувати метеорні потоки та як правильно загадувати бажання

Календар зорепадів 2021: коли очікувати метеорні потоки та як правильно загадувати бажання

Метеорний потік, який у народі ще називають зорепадом, зоряним дощем — це природне явище, під час якого на нічному небі можна побачити численні метеори, що летять ніби з однієї точки на небосхилі. Зорепади є періодичними, вони тривають від декількох днів до декількох тижнів і спостерігається щороку приблизно в один і той же час, тому так легко зробити календар зоряних дощів. 

Цікаво, що метеорні потоки здебільшого називають за сузір'ями, в яких розташовано їх радіанти - це уявна точка, з якої вилітають метеори. Метеорних потоків є чимало, але ми розповімо про найпотужніші з них.

Календар зорепадів 2021: дати 

  • Ліриди — метеорний потік, видимий на нічному небі в кінці квітня, радіант якого лежить у сузір'ї Ліри. Джерелом метеорного потоку є велика кількість пилу та дрібних уламків, залишених кометою. У період з 16-25 квітня Земля перебуває поблизу траєкторії зазначеної комети й, відповідно, на нічному небі можна спостерігати до 15-20 метеорів на годину. Ці уламки, залишені кометою, влітають до земної атмосфери й згорають там, хоча наймасивніші з них можуть долітати до поверхні Землі, де їх можливо знайти на місці падіння. Тривалість спостережень цього зорепаду налічує понад 2600 років. Перша згадка про цей метеорний потік датується 687 роком до нашої ери й знайдена в хроніці стародавнього Китаю
  • Аквариди — це метеорний потік наприкінці квітня – на початку травня, пік якого припадає на 6 травня. Він породжений кометою Галлея. Радіант розташований у сузір'ї Водолія. Спостерігають Аквариди в північній півкулі у вранішні години, це пов'язано зі сходом сузір'я Водолія. Кількість метеорів, які можна побачити, варіюється для спостерігачів з Північної та Південної півкуль, від 10 до 85 відповідно. Тривають Аквариди з 19 квітня по 28 травня. 
  • Персеїди — один із найпотужніших метеорних потоків. Він названий за сузір'ям Персея, де розташований його радіант. Цей потік можна спостерігати приблизно 10-20 серпня. Земля в цей час проходить через уламки комети Свіфта-Туттля, які створюють величезний шлейф. У довжину він сягає багатьох мільярдів кілометрів і складається з крихітного пилу. Комета наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст Земля проходить щороку. Уламки породи, що вилетіли з ядра цієї комети, потрапляючи до атмосфери Землі, спалахують у ній, наче зірки. Це явище можна спостерігати з будь-якого місця планети. Персеїди часто згадувалися в китайських, японських і корейських літописах VIII — XI століть. В Європі Персеїди називали "Сльозами святого Лаврентія", тому що фестиваль святого Лаврентія, який відбувається в Італії 10 серпня, припадає на період піку метеорного дощу. 
  • Оріоніди —  це метеорний потік, який традиційно спостерігають в жовтні. В період активності з 1-7 жовтня, можна побачити в середньому 20 — 25 метеорів за годину, точка їх вильоту розташована між сузір'ями Оріона та Близнюків. 
  • Тауриди - щорічний метеорний потік, що спостерігається у вересні - грудні. Радіант метеорного потоку знаходиться в сузір'ї Тельця. Тауриди асоціюються з кометою Енке - вони являють собою виділилися в минулому з комети шлейфи метеорних частинок, орбіти яких згодом змінилися так, що тепер перетинаються з орбітою Землі. Вперше спостереження Таурід здійснювалося в 1869 році. У 2021 році за цим потом можна буде спостерігати з 7 вересня по 10 грудня. 
  • Леоніди — інтенсивний метеорний дощ, пов'язаний із кометою Темпеля — Туттля. Метеорний дощ можна спостерігати 6-30 листопада. Вважається, що він утворюється з речовини, яка втрачається кометою, коли вона проходить поблизу Сонця. Коли Земля проходить через метеорний потік, його частинки розміром із піщинку спалахують у атмосфері та він стає видимим у вигляді метеорного дощу. Леоніди отримали свою назву від латинської назви сузір'я Лева, у якому розташований радіант метеорного потоку, у якій перетинаються зворотні подовження траєкторій метеорів). Леоніди зажили слави через те, що вони є найпотужнішим регулярним метеорним дощем, а також тому, що раз на 33 роки, що пов'язано з орбітальним періодом комети Темпеля-Таттла, спостерігаються надзвичайно рясні дощі, які утворюють справді величне явище. У пікові роки, дощі можуть складатись із тисяч метеорів на годину.
  • Гемініди — метеорний потік із радіантом у сузір'ї Близнят. Період видимості триває 7-18 грудня, дата максимальної активності — 13 грудня. Годинне число метеорів досягає 58, швидкість — 34,4 км/с. Комету, що спричиняє потік, не виявлено. Першоджерелом метеорного рою вважається астероїд Фаетон, оскільки їх орбіти майже збігаються.
  • Урсиди — метеорний потік з радіантом в сузір'ї Малої Ведмедиці. Цей зорепад відбувається в період із 17 по 27 грудня, з максимумом 22 — 23 грудня. Найкращий час для спостереження — середина ночі та вранішні години. Під час максимуму зазвичай спостерігають 10 метеорів на годину, але інколи відбуваються спалахи до 100 метеорів. Родоначальниця Урсид — комета Туттля. 

Зорепади традиційно асоціюються з загадуванням бажань та здійсненням мрій, тому ми підготували для вас кілька порад. 

Зорепади 2021: як правильно загадувати бажання

  1. Варто загадувати бажання, які допоможуть позбутися чогось чи когось, що отруює ваше життя. Це можуть бути шкідливі звички, хвороби, зайва вага чи людина, яка постійно викликає у вас негативні емоції. 
  2. Загадувати бажання варто про себе. Додайте дрібку здорового егоїзму і перестаньте думати про те, що потрібно рідним та близьким. 
  3. Не варто сумувати, якщо протягом ночі ви не побачите жодної летючої зірки, адже в езотериці більш важливим є саме явище і його енергія, аніж спостереження за ним. Якщо не будете виглядати зірок, спробуйте уявити, як місячне і зоряне сяйво пронизує вас наскрізь і оточує теплом, любов’ю, натхненням і гармонією. 
  4. Уявляйте бажане так, наче воно уже стало реальністю. 
  5. Не бійтеся мріяти. Заберіть із думок негатив, загадуючи бажання під час зорепаду. 

Читайте також: 

  • Місячний календар на квітень 2021: коли повня та молодик
  • Овни-друзі: що подарувати на день народження та як разом проводити час
  • Кельтський календар дерев-2021: місяць верби
  • Риби-друзі: що подарувати на день народження та як разом проводити час
  • Ретроградний Сатурн 2021: дати та вплив
  • Ретроградний Нептун: дата та вплив

Відео Метеоритне диво: зараз в безхмарну ніч можна побачити зорепад Ліринда

Найкращий час для зорепаду. Метеоритна злива Ліриди зараз у активній фазі. І триватиме щонайменше кілька днів. Подібну красу, кажуть астрономи, можна спостерігати всього кілька разів на рік, адже щогодини в атмосфері згорає до 20 космічних тіл. У чому особливість весняного зорепаду та чи потрібно мати спеціальне обладнання - дивіться у сюжеті.  

ТСН. Ранок
  • Facebook 1
  • Twitter 1
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Автор:
Олена Кузьмич
Источник материала
Поделиться сюжетом