Перший керований політ над поверхнею Марса: що відомо про унікальну місію НАСА
Перший керований політ над поверхнею Марса: що відомо про унікальну місію НАСА

Перший керований політ над поверхнею Марса: що відомо про унікальну місію НАСА

Перший керований політ над поверхнею Марса: сьогодні гелікоптер Engineering, що в перекладі означає "винахідливість", має піднятися над Червоною планетою. Він прибув на планету на облавку марсоходу Perseverance ще в лютому. Над його створенням інженери працювали п'ять років.

Що відомо про розробку науковців та яка роль у цьому українця, розповіли у ТСН.Ранок 19 квітня.

Engineering має піднятися над планетою на висоту близько трьох метрів і здійснити політ, що триватиме лише 30 секунд. Так виглядає у комп‘ютерному моделюванні НАСА перший керований політ на Марсі. Але чи стане місія успішною, агентство лише через кілька годин після запуску. "Хороший шанс, що ми його піднімемо. Але так само і високий ризик, що може трапитися якийсь збій. Це означатиме кінець місії", - каже інженер компанії JPL Боб Баламар.

Атмосфера на Марсі дуже розріджена - це лише один відсоток від того, що ми маємо на Землі. Через це там різкі коливання температур. Наприклад, біля кратеру Джазеро, де відбуватиметься запуск, зараз від -20 удень до мінус -90 вночі. Часто там виникають пилові бурі та сильні вітри: всі ці умови вчені та інженери мали врахувати, щоб їхня Engineering злетів.

Коптер має вагу лише 1,8 кг. Його гвинт крутиться у вісім разів швидше, аніж це було би потрібно над землею. Дрон сам себе гріє сонячною батареєю і сам керує польотом за допомогою штучного інтелекту. Серед великої групи інженерів, які працювали над його створенням, колишній киянин Ігор Панченко.

Відео Новини світу: гелікоптер "Інжен'юті" має піднятися над Марсом вже сьогодні

Перший керований політ над поверхнею Марса. Сьогодні гелікоптер, що зветься "Інжен’юті", має піднятися над Червоною планетою. Він прибув на планету на облавку марсоходу ще у лютому, його запуск відкладали двічі. Над його створенням інженери працювали 5 років. Серед них - і українець Ігор Панченко.    

ТСН. Ранок
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Учені й досі не знають, які форми життя є на Марсі. Саме тому, щоб не занести на планету земні віруси та бактеріі, створення кожної деталі відбувалося із суворим контролем, розповідає українець. "Вони забирали і там вже у своій лабораторіі перевіряли. І "Якщо кількість пилу, бактерій, різних шкідливих частинок, на їхню думку, перевищувала певну норму, то вся робота упродовж цього дня могла бути забракована", - каже співрозробник гелікоптера Ігор Панченко.

Якщо перший політ буде успішним, то Engineering здійснить ще чотири. У майбутньому це допоможе діставатися до найвіддаленіших куточків Марса, а також зробить ще один крок до сходження людей на Червону планету. 

Автор:
Ольга Кошеленко
Источник материала
Поделиться сюжетом