У Держкосмосі назвали ціну, в яку обійдеться Україні запуск супутника "Січ"
У Держкосмосі назвали ціну, в яку обійдеться Україні запуск супутника "Січ"

У Держкосмосі назвали ціну, в яку обійдеться Україні запуск супутника "Січ"

Загальна вартість запуску українського супутника "Січ 2-30" компанією SpaceX обійдеться Державному космічному агентству України в $1,99 млн. Його панують запустити до кінця поточного року. 

Про це повідомила нардепка від фракції "Слуга народу" Ольга Василевська з посиланням на голову Держкосмосу Володимира Тафтая.

"Попередня українська розробка космічний супутник “Либідь” зберігається у напівготовому стані на російському підприємстві "Інформаційні супутникові системи" в Красноярську. На його створення Україна взяла кредит 292 млн євро, який виплачувала протягом 10 років. А у 2014 році працівники НАБУ виявили, що частина цих коштів розкрадена посадовцями "Укркосмосу", - написала вона.

Своєю чергою, Володимир Тафтай в інтерв'ю "Економічній правді" уточнив, що в цю вартість входять всі технічні питання, пов'язані із запуском супутника. За його словами, сам супутник вже готовий і перебуває на стадії випробувань. Запуск заплановано на грудень 2021 року.

"Наш супутник планувався з вертикальним розташуванням. Це важливо, бо основним корисним навантаженням супутника є камера. Оскільки розташування на SpaceX буде інше, горизонтальне, то навантаження на камеру буде абсолютно інше. Тобто навантаження піде на оптичну частину супутника. Це теж вимагає низки випробувань, це вимога оператора запуску SpaceX. Без підготовчих робіт він не буде готовий прийняти супутник для установки на ракету. Це один з технічних моментів, які необхідно було вирішити із SpaceX", - додав Тафтай.

Нагадаємо:

  • Український супутник у космос може запуститикомпанія Ілона Маска: коли це станеться і навіщо він потрібен 
  • Україна збудує і запустить власний супутник: Зеленський назвав чіткий термін 
  • Україна хоче у грудні запустити власний супутник у співпраці з компанією Ілона Маска SpaceX— Уруський 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом