Росія стягнула до Криму та кордонів Україні винищувачі - The Wall Street Journal показало супутникові знімки
Росія стягнула до Криму та кордонів Україні винищувачі - The Wall Street Journal показало супутникові знімки

Росія стягнула до Криму та кордонів Україні винищувачі - The Wall Street Journal показало супутникові знімки

Росія стягнула до окупованого Криму та українських кордонів бойову авіацію. Відповідні супутникові знімки оприлюднило американське видання The Wall Street Journal.

Зазначається, що знімки були зроблені компанією Maxar Technologies у період від 27 березня по 16 квітня.

На цих фотографіях від 16 квітня видно, як винищувачі Су-30 вишикувались на злітно-посадковій смузі на авіабазі в Криму. Варто зазначити, що на супутникових знімках, зроблених у березні, російських винищувачів там не було.

The Wall Street Journal
Російський винищувач Су-30 на авіабазі Саки у Криму/Фото: Maxar Technologies

"Росія перемістила набагато більше, ніж було відомо раніше, бойових літаків до Криму та баз поблизу України, посилюючи свою здатність до політичного залякування чи військового втручання", - пише The Wall Street Journal.

Більше того Росія також стягнула винищувачі Су-34, Су-30, Су-27, Су-25 та Су-24 в інших місцях до кордонів з Україною, що підтверджують супутникові знімки.

"Вони належним чином розгорнули різні елементи повітряних сил, які були б потрібні для встановлення повітряної переваги над полем бою та безпосередньої підтримки сухопутних військ", - сказав Філіп Брідлав, генерал ВПС США у відставці, який працював найвищим військовим командувачем НАТО, коли російські війська захоплювали Крим у 2014 році.

Таким чином, за даними американського видання The Wall Street Journal, Росія розмістила на окупованому півострові повітряно-десантні війська, механізовані і бронетанкові частини, бойові вертольоти, розвідувальні БПЛА, засоби радіоелектронної боротьби та військовий госпіталь.

The Wall Street Journal
Російська мотострілецька бригада на полігоні Погоново під Воронежем/Фото: Maxar Technologies

Як пише "Новое время" з посиланням на The Wall Street Journal, президент американського аналітичного центру Фонд Потомак Філіп Карбер вважає, що "це не не демонстрація, це підготовка до великої наступальної операції". "Я не пророкую атаку, однак протягом двох тижнів це буде одним з варіантів — на розсуд росіян", - прогнозує він.

Інші експерти припускають, що в такий спосіб президент Росії Володимир Путін може намагатися чинити тиск на Україну — зокрема щодо відновлення водопостачання Криму.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба в коментарі The Wall Street Journal заявив, що вже через кілька тижнів російські війська "наблизяться до бойової готовності, достатньої, щоб провести військову ескалацію". "За нашими оцінками, на той час сукупна чисельність їхніх сил досягне понад 120 тис. військовослужбовців. Ми не знаємо, чи вирішить Путін атакувати, але він, безумовно, буде готовий до цього", — заявив Кулеба.

Нагадаємо, що Росія від березня почала стягувати військову техніку та зосередила вздовж державного кордону України і на тимчасово окупованих територіях 28 батальйонних тактичних груп і під виглядом підготовки до навчань планує ще підтягти до 25 батальйонних тактичних груп. Також окупанти активізували обстріли на Донбасі у зоні проведення ООС.

Абсолютно всі члени НАТО висловили підтримку Україні на тлі збільшення загрози повномасштабного вторгнення Росії.

Відео Новини світу: Росія заборонила польоти над частиною окупованого Криму та Чорного моря

Заборона польотів над частиною окупованого Криму та Чорного моря від Росії. І продовження нарощування своєї військової присутності на суходолі, поряд з Україною. Ескалація конфлікту довкола наших кордонів лише набирає обертів. Дипломати з різних країн закликають Росію вгамуватися. А от військове керівництво України - звітує про готовність дати агресору гідну відсіч, у разі провокацій.    

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Ірина Загородня
Источник материала
Поделиться сюжетом