Сезон кліщів почався: чим вони небезпечні і що робити у разі укусу
Сезон кліщів почався: чим вони небезпечні і що робити у разі укусу

Сезон кліщів почався: чим вони небезпечні і що робити у разі укусу

Із настанням тепла ліси і парки України заполонили любителі посмоктати кров – нашу з вами та наших домашніх улюбленців. Щороку ТСН нагадує про небезпеку таких зустрічей із кліщамиі щороку тисячі людей всеодно стають їхніми жертвами. 

Чи дійсно кліщі таки небезпечні і як себе захистити - у випуску ТСН 19:30.

Кандидат біологічних наук Ігор Небогаткін вивчає кліщів усе своє життя. Таких учених називають Акарологами. Цей білий прапор, в його випадку, не символ капітуляції, а головна зброя у полюванні на родичів павуків. "Я прапором проводжу по билинці, вона хапається, оце її принцип", - сказав він.

Так само кліщі поводяться  і з людьми. Твердження, що вони нападають, міф – зазначає фахівець. Кліщ не залізе на вас, якщо просто валятися на траві. Вони чіпляються за людину тільки під час руху, запевняє пан Ігор. 

Потрібно щонайменше три години, щоб кліщ уп'явся у шкіру. Найулюбленіші місця – згини суглобів. "Їй треба знайти місце там де виходить капіляри і там де ніжна шкіра", - сказав Небогаткін.

В Україні усього сім масових видів кліщів. Найпоширеніший та найнебезпечніший  - шкуроріз або лісовий кліщ. Він є носієм таких серйозних збудників, як піроплазмоз, енцефаліт та бореліоз, якій викликає хворобу Лайма. Тільки за минулий рік через укус кліща цю хворобу виявили у майже трьох тисяч людей. 

Смокчуть кров лише самиці. Відчути її укус неможливо через знеболювальне, яке виділяється разом зі слиною. А ще вони дуже маленькі та легкі, але насмоктавшись збільшуються у 20 тисяч разів. "Бачите мий палець? Ось таку величину він насосеться крові і буде отакого розміру", - розповів Небогаткін.

Якщо кліщ вас таки вкусив, по-перше - необхідно обережно видалити його, а місце укусу обробити антисептиком. По-друге – його необхідно покласти в герметичну ємність і звернутися до лікаря для проведення профілактичного лікування енцефаліту. І останнє – треба здати його для проведення лабораторного дослідження щодо виявлення збудників. 

Головний біль підвищення температури ломота, нудота, запаморочення, а також так звана еритема – специфічне почервоніння на шкірі в місці укусу – основні симптоми  хвороби Лайма. У важких випадках бореліоз чи енцефаліт можуть зробити людину інвалідом або призвести до смерті – розповідає лікар Дмитро Горбань.

Каже, у так званий "пік кліщів" до нього звертаються до 15 людей на день. Кожен третій кліщ – виявляється інфікованим. А тому завжди радить одразу звертатися до лікарів, аби ті безпечно видалили кліща, обробили місце укусу та виписали направлення до інфекціоніста. 

"Ми радимо здати аналізи на так званий пакет Лайма та Енцифаліта. Якщо рано виявлені форми цього захворювання то вони дуже гарно лікуються", - запевнив він.

Якщо лікарні поблизу, немає можна використати спеціальний пристрій  - кліщосмик. Він продається у ветаптеках. Але в жодному разі не використовувати олію, йод або спирт. А після кожної прогулянки лісом не забувайте ретельно оглядати своє тіло.

Відео Новини України: чим небезпечні кліщі

Обережно – кліщі. Із настанням тепла ліси і парки України заполонили любителі посмоктати кров – нашу з вами та наших домашніх улюбленців. Щороку ТСН нагадує про небезпеку таких зустрічей із маленькими шкідниками і щороку тисячі людей все одно стають їхніми жертвами.   

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

 

Автор:
Віра Хмельницька
Источник материала
Поделиться сюжетом