Аферисти в мережах: розкрита нова схема шахрайства в OLX
Аферисти в мережах: розкрита нова схема шахрайства в OLX

Аферисти в мережах: розкрита нова схема шахрайства в OLX

В українському Інтернет-просторі аферисти активізували свої шахрайські схеми.

Зокрема,"на вудку" ошуканців можна потрапити під час покупок і продажів на сервісі торгового майданчику OLX.

Як шахраї виманюють гроші у користувачів мережі в OLX

Як стало відомо з повідомлення одного з продавців-користувачів сервісу OLX, якийсь Максим з номером телефону + 380633062151 в особистому листуванні пропонує пройти за посиланням https://olxmerchant.com/sell?i.... Як зазначає продавець, який ледь не став жертвою цього шахрая, ні в якому разі не можна переходити за запропонованою інтернет-адресою - посилання варто блокувати, не роздумуючи, передає MY.UA.

Справа в тому, що, відгукнувшись на таке "запрошення", ви перейдете на вкладку, де від вас зажадають ввести дані банківської карти і код, розміщений на її звороті - CVV. Володіючи цими даними, зловмисник отримає доступ до ваших коштів.

Детальніше про спробу шахрая заволодіти грошима користувача OLX

Дівчина-продавець, у якої аферист намагався виманити гроші, розмістила на сайті OLX оголошення про продаж плойки для волосся.

Читайте найбільш свіжі новини також на нашому каналі в Viber!

Шахрай, під виглядом зацікавленого в покупці користувача, запропонував продавцеві оформлення угоди при використанні сервісу OLX-доставки.

Приєднуйтесь до нас на каналі Twitter і Flipboard і гортайте стрічку новин!

Продавець, в свою чергу, запропонувала відправку післяплатою по Новій пошті, проте шахрай наполіг на своєму, аргументуючи це тим, що так буде "спокійніше за посилку". Псевдопокупець зголосився самостійно оформити угоду і через кілька хвилин відправив продавцеві посилання. 

Оскільки дівчина-продавець є досвідченим користувачем сервісу, то не наважилася пройти по сумнівній веб-адресі і замість цього перевірила наявність оформленого замовлення в своєму OLX-акаунті. Природно, його там не виявилося, а запропоноване шахраєм посилання було фейковим, хоч зовні нічим не відрізнялася від оригінальної версії оформлення на сервісі OLX. 

Так, на запропонованій аферистом сторінці стверджувалося, що покупець оплатив замовлення і продавцеві необхідно ввести дані про свою банківську карту, нібито, для того, щоб гроші були на неї зараховані після отримання покупцем посилки. Однак крім стандартних реквізитів, який запитує OLX-сервіс, тут вимагали ввести CVV-код, який розміщений на звороті карти і складається з 3 цифр, чого на сайті OLX не запитують.

Будь продавець не настільки обачна, володіючи номером карти, ПІБ, і особливо CVV-кодом, зловмисник легко заволодів би коштами з її банківського рахунку.

Зрозумівши, що обман не вдався, "покупець" заблокував дівчину-продавця, що підтвердило її сумніви і вона спробувала знайти шахрая за номером телефону. Як з'ясувалося, фотографії в Вайбер і Телеграм, прив'язаних до вказаного телефонного номера, були різними.

Таке фото "висвітилося" за заданим номером в Телеграм, проте не відомо, чий це знімок насправді. Звернувшись до своїх знайомих за допомогою, продавець також змогла з'ясувати, що насправді володарем цього номеру телефону є зовсім не Максим. 

Будьте обережні і не попадайтеся на" вудку " шахрая!

Раніше MY.UA повідомляв і інші новини суспільства, а також - про події.

Так, ми розповідали, що правоохоронці дивом врятували мешканку Дніпра від суїциду.

Також ми повідомляли про те, що чоловік, який влаштував скандал у тролейбусі в Черкасах, потрапив на відео, намагаючись втекти з місця подій.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом