19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
У Мінфіні вирішили змінити критерії оподаткування автомобілів: кому доведеться платити
У Мінфіні вирішили змінити критерії оподаткування автомобілів: кому доведеться платити

У Мінфіні вирішили змінити критерії оподаткування автомобілів: кому доведеться платити

Транспортний податок в Україні сплачують власники автомобілів, з року випуску яких минуло не більше 5 років. Також є обмеження у вартості – податок сплачують тільки у випадку, якщо середня ринкова ціна авто понад 375 мінімальних заробітних плат. Проте Мінфін вирішив внести зміни до Податкового кодексу.

Міністерство фінансів України порахувало, що в 2021 році мінімальна заробітна плата зросла до 6 тисяч гривень, тобто опадаткуванню підлягають автомобілі вартістю 2,25 млн грн.

Через це кількість автомобілів, котрі підпадають під транспортний податок, різко знизилася. У порівнянні з 2019 роком їх стало менше в 1,5 рази.

#ПроПодаткиПросто Ми вже писали ➡️ https://bit.ly/3n7a0X8 про зміни до Податкового кодексу в частині індексації ставок...

Опубликовано Міністерство фінансів України Вторник, 17 ноября 2020 г.

Слідкуйте за нами, де Вам зручно: наш Telegram та Viber!

Пропозиція Мінфіну

Транспортний податок є місцевим податком, тому місцеві бюджети стали недоотримувати значну кількість коштів, внаслідок чого страждають інші соціальні сфери.

У 2019 році місцеві громади отримали 242,4 млн грн прибутків з податку на розкішні авто. В 2020 році – 183,4 млн грн. У 2021 році ця сума ще зменшиться.

Виходячи з таких розрахунків, Міністерство фінансів вважає, що податок на розкіш втрачає своє значення. Тому пропонують внести зміни до чинного Податкового кодексу у частині, що стосується транспортного податку.

Замість оподаткування автомобілів, вартість яких становить понад 375 мінімальних заробітних плат, пропонують встановити середню ринкову вартість автомобілів, що підлягають оподаткуванню, на рівні 200 мінімальних заробітних плат.

Таким чином місцеві громади отримуватимуть більше коштів, які зможуть спрямувати на розвиток медицини, освіти та інфраструктури.

Як відбувається оподаткування

Мінеконом розвитку України оприлюднює список автомобілів, що підпадають під транспортний податок, на своєму сайті.

На цьому ж сайті є калькулятор, яким може скористатися кожен громадянин та обчислити вартість для конкретного автомобіля.

Потрібно просто внести дані, які вимагаються, у відповідні віконця і калькулятор визначить вартість авто.

Плата за кожне авто, що стало об’єктом оподаткування, становить 25 тисяч гривень.

Повідомлення про необхідність розрахунку власники авто мають отримати до 1 липня року, за який сплачується податок.

Податкові повідомлення – рішення про сплату транспортного податку надсилаються громадянам за місцем податкової адреси або за місцем реєстрації автомобіля.

Вказану суму власники авто повинні сплачувати щорічно, доки їхній транспортний засіб підпадатиме під критерії.

У 2021 році оподаткуванню підлягатимуть авто з 2016 року випуску включно, середня ринкова вартість яких 2,25 млн гривень або 80 тисяч доларів.

Якщо поправки до кодексу приймуть, то це будуть авто, вартість яких більше 1,2 млн гривень або близько 43 тисяч доларів.

Раніше сайт новин MY.UA писав, що банки автоматично списуватимуть штрафи за порушення ПДР з рахунків українців.

Про нові правила видачі автомобільних номерів читайте в матеріалі MY.UA.

Підписуйтесь на наш канал в Twitter та дізнавайтесь всі новини України та світу!

Приєднуйтесь до нас в Flipboard!

Источник материала
Поделиться сюжетом