Гончаренка позбавили права голосу у ПАРЄ на три місяці за скаргою росіян
Гончаренка позбавили права голосу у ПАРЄ на три місяці за скаргою росіян

Гончаренка позбавили права голосу у ПАРЄ на три місяці за скаргою росіян

Нардепа Верховної Ради Олексія Гончаренка позбавили права голосу у ПАРЄ на три місяці за скаргою глави російської делегації в Асамблеї Петра Толстого. Про це Гончаренко повідомив у Facebook.

«Мене позбавили слова в ПАРЄ на три місяці через донос голови російської делегації Толстого по ситуації на зимовій сесії», – повідомив Гончаренко.

Зокрема, очільник російської делегації Толстой поскаржився на дві заяви Гончаренка, які він зробив на початку 2021 року. Тоді Гончаренко розкритикував Путіна і російською закликав громадян РФ припинити його правління, а також запостив на своїй Facebook-сторінці відео з особистими образами на адресу Толстого. Сам Толстой відомий своєю українофобською риторикою та образами на адресу Української держави.

Дисциплінарне провадження за скаргою росіянина порушили за дорученням президента ПАРЄ Хендріка Дамса. Джерела «Європейської правди» свідчать, що основні претензії у ПАРЄ були до відео у Facebook-постах українського депутата.

Водночас розгляд скарги від президента ПАРЄ Дамса через український прапор і питання Гончаренка до Ангели Меркель (про те, чи є на її думку Путін вбивцею) перенесли на початок червня.

У коментарі Радіо Свобода Гончаренко заявив, що «вперше в історії в ПАРЄ за пост в соціальних мережах когось карають».

«Що я порушив (згідно зі скаргою – ред.)? Стаття 27… образа члена Парламентської асамблеї», – додав він.

20 квітня, під час засідання ПАРЄ стався конфлікт між Гончаренком та президентом ПАРЄ Хендріком Дамсом. Зокрема, Дамс обурився тим, що Гончаренко виступав у залі з прапором України, який був привезений з війни на сході України. Дамс зажадав від Гончаренка припинити виступ, хоча регламент ПАРЄ не містить жодних заборон на демонстрацію національної символіки чи інших речей.

У 2019 році ПАРЄ відновила права делегації РФ в Асамблеї попри той факт, що Кремль не виконав жодного із своїх зобов'язань в Раді Європи, продовжуючи збройну агресію проти України, окупацію Криму та частини Донбасу.

Скріншот відео: Європейська правда/Youtube

Теги по теме
Украина Россия Новости Инфопространство ПАСЕ
Источник материала
Поделиться сюжетом