19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Учасники ринку стверджують, що Оператор ГТС знищує сегмент незалежних постачальників газу
Учасники ринку стверджують, що Оператор ГТС знищує сегмент незалежних постачальників газу

Учасники ринку стверджують, що Оператор ГТС знищує сегмент незалежних постачальників газу

«Оператор ГТС має довести обґрунтованість своїх витрат на балансування ринку», – юрист Олег Бакулін

Спосіб, у який ТОВ «Оператор ГТС України» здійснює балансування ринку негативно відображається на сегменті незалежних постачальників газу і призводить до їх збитковості. Про це вони повідомили під час онлайн-конференції «Балансування на ринку газу – пошук рівноваги», проведеної виданням ЕнергоБізнес.

«Зараз на ринку є маржинальні ціни, і є послуга балансування. Остання коштує близько 2000 грн/тис куб м, які отримує НАК «Нафтогаз України». І хоча декларується, що Оператор ГТС не заробляє на балансуванні, ми бачимо різницю в 40% між маржинальною ціною викупу позитивних небалансів і продажу негативних, - говорить Роман Сторожев, президент Асоціації «Надрокористувачі України». – Втім, фізично балансування ГТС відбувається не так часто. Тобто фактично, трейдери сплачують за незрозумілу послугу».

Йдеться про те, що Оператор ГТС далеко не завжди здійснює подачу придбаного газу в ГТС для того щоб її збалансувати. Втім учасники ринку справно отримують рахунки за уявні послуги державної компанії.

«Я вважаю, що Оператор ГТС має довести обґрунтованість своїх витрат на балансування ринку, – говорить Олег Бакулін, юрист, адвокат, з питань енергетики. – Компанія має показати учасникам ринку всі свої реальні витрати. Тим більше, що Верховний Суд зобов’язав Оператора ГТС це зробити».

Така викривлена ситуація на ринку негативно позначається на ліквідності учасників ринку, а послуга балансування призводить до збитків, які перекладаються на кінцевого споживача.

«Регулятор пише законодавство, яке дає можливість Оператору ГТС отримувати необґрунтовані кошти за необґрунтованою ціною і тим самим отримувати завищений дохід, – заявив Володимир Шведкий, «Енерджи Трейд Групп». – Тому ані Регулятор, ані державні компанії не зацікавлені у розвитку ринку приватних постачальників і робиться максимально все, щоб ринкові компанії були знищені на цьому ринку».

Виправити ситуацію міг би незалежний Оператор ринку. На думку членкині НКРЕКП Оксани Кривенко, можна було б передати функції з балансування ринку газу від Оператора ГТС до нового суб’єкта – Оператора ринку, а Оператор ГТС – буде вирішувати технічні проблеми. Це було б оптимальним рішенням і спростило б багато питань на ринку природного газу.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны