NASA призупинило контракт зі SpaceX щодо будівництва космічного корабля для польотів на Місяць
NASA призупинило контракт зі SpaceX щодо будівництва космічного корабля для польотів на Місяць

NASA призупинило контракт зі SpaceX щодо будівництва космічного корабля для польотів на Місяць

Американське космічне агентство NASA наказало SpaceX призупинити роботу, пов'язану з виграним в минулому місяці контрактом на будівництво космічного апарату для польоту на Місяць.

Про це повідомляє CNBC.

Зазначається, що інші учасники тендеру, зокрема компанія Blue Origin засновника Amazon Джеффа Безоса та оборонна компанія Dynetics, оскаржили обрання переможця в Головному контрольному управлінні США (GAO).

Представники компанії Безоса, зокрема, заявили, що NASA дозволило SpaceX переглянути свою заявку, але не надало такої можливості Blue Origin. Вони також переконані, що рішення NASA розширює "монополістичний" контроль SpaceX в освоєнні космосу.

Очікується, що GAO розгляне всі позови та ухвалить рішення не пізніше 4 серпня.

В минулому місяці NASA оголосила, що компанія Ілона Маска SpaceX отримає контракт на будівництво космічного апарату для польоту на Місяць. Вартість контракту оцінюють у 2,9 мільярда доларів.

Контракт зі SpaceX є частиною програми NASA Artemis ("Артеміда"), в рамках якої в 2024 році планується повернення американських астронавтів на Місяць і проведення досліджень в районі його Південного полюса, де, як очікується, мають бути запаси води у вигляді льоду.

Як вказує NASA, ці ресурси стануть ключовими для тривалих місячних місій, а також зможуть забезпечувати дослідження далекого космічного простору.

Нагадаємо, що у 1969-1972 роках на Місяці побували 12 американських астронавтів. Відтоді люди не були на супутнику Землі. 

Відео Новини світу: Crew Dragon від компанії SpaceX підняв на земну орбіту чотирьох астронавтів

Сяйво в небі над Флоридою - з мису Канаверал запустили третю в історії приватну пілотовану місію. Crew Dragon від компанії SpaceX підняв на земну орбіту чотирьох астронавтів - двох американців, японця і француза. Поки вони чекають на стиковку з міжнародною космічною станцією. Як злітали і чим снідали до цього – дивіться далі.

Новини світу: Crew Dragon від компанії SpaceX підняв на земну орбіту чотирьох астронавтів
ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber
Автор:
Оксана Сопрович
Источник материала
loader
loader