До 1 червня парламент ухвалить необхідні закони для продовження співпраці з МВФ – Арахамія
До 1 червня парламент ухвалить необхідні закони для продовження співпраці з МВФ – Арахамія

До 1 червня парламент ухвалить необхідні закони для продовження співпраці з МВФ – Арахамія

Фото з відкритих джерел

Заплановано внести зміни до закону про Нацбанк для зміцнення його незалежності

До 1 червня парламент ухвалить усі необхідні закони для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом у межах виділення траншу Україні на 5 млрд доларів, якщо тільки не буде блокувань у парламенті. Про це Reuters повідомив голова фракції «Слуга Народу» Давид Арахамія.

Йдеться, зокрема, про остаточне ухвалення закону про кримінальне покарання чиновників за брехню в деклараціях, про внесення змін до закону про НАБУ. Також планується внести зміни до закону про Нацбанк для зміцнення його незалежності.

«1 червня для нас – крайній термін. Й уряд, і парламент, й Офіс президента мають намір дотримуватися цієї дати», – зазначив Арахамія.

Голова фракції розповів, що раніше між Україною та міжнародними донорами існували розбіжності з приводу того, хто має отримати більшість голосів при призначенні директора НАБУ.

За його словами, поки модель ухвалення такого рішення ще невідома, але вона має бути компромісною.

Раніше радник президента України з питань економіки Олег Устенко заявив, що якщо Міжнародний валютний фонд відмовиться надавати Україні кредит до вересня, витрати держбюджету будуть скорочені.

Місія МВФ працювала в Україні у грудні 2020 – лютому 2021 року. 12 лютого місія завершила роботу в Україні без результату. Сторони не домовилися про перегляд програми stand-by, що призвело б до надання Україні чергового траншу.

Наприкінці лютого МВФ озвучив головні претензії до України. Серед ключових українських питань у фонді відзначили посилення управління банківським наглядом Національного банку, бюджетний дефіцит, фінансові ризики і зміцнення судових органів. При цьому МВФ констатує наявність низки невирішених питань стосовно антикорупційної, фіскальної та енергетичної політики, та чекає від української сторони інформації по їх вирішенню для продовження обговорень.

Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader