На Запоріжжі чоловік на подвір’ї в селі облаштував свиноферму із сотнями голів: сусіди не витримують смороду
На Запоріжжі чоловік на подвір’ї в селі облаштував свиноферму із сотнями голів: сусіди не витримують смороду

На Запоріжжі чоловік на подвір’ї в селі облаштував свиноферму із сотнями голів: сусіди не витримують смороду

На Запоріжжі у селі чоловік облаштував справжню свиноферму просто серед житлових будинків. Люди кажуть, уже тривалий час через сморід навіть не відчиняють вікон, адже за високим парканом, куди нікого не впускають, до пів тисячі свиней.

Про це йдеться вТСН.19.30.

Жителі цієї вулиці борються за право дихати нормальним повітрям. Сусід облаштував свиноферму просто посеред житлової забудови. Достукатись до підприємця  не можуть.

Олександр має спільну межу з сусідом. Вже давно не відкриває вікна, бо підприємець регулярно викачує рідкий свинячий послід просто на відкритий ґрунт. «Там у нього яма вирита, пожежний шланг, і він качає на город. Він гною насипав. Тут три трактори працювали, три дні і толком нічого не перебили», - розповідає сусід господарства.

Люди неодноразово намагалися поспілкуватися з сусідом, але той просто відключає телефон.  Підприємець мешкає у Мелітополі, і приїздить в село лише у справах. На фермі за глухою огорожею працюють наймані робітники. Територія охороняється собаками. Мама підприємця, яка живе в селі, теж спілкуватись не бажає.  

Селяни кажуть, що за найскромнішими підрахунками, у цьому господарстві кілька сотень свиней. «Дихати нічим. Білизна повісиш на вулиці - до вечора білизна так смердить ніби ти його в туалеті вішав», - жаліється місцева мешканка.

Експерти кажуть, облаштована за правилами промислова ферма має бути щонайменше за півкілометра від населеного пункту. Для дрібніших господарств норми інші, але все ж не на одній вулиці з житловою забудовою. У свинарнику на подвір’ї селяни можуть утримувати лише до півсотні голів.  «В присадибному господарстві – це не хутір чи щось інше – там мають право утримувати до 50 голів не більше. Якщо це окрема територія – то це 150 метрів, та відстань яка мала б бути», - розповідає кандидат сільськогосподарських наук Артур Лоза.

Відео Новини України: у Запорізькій області чоловік облаштував свиноферму просто серед житлових будинків

Підклав свиню сусідам – у Запорізькій області чоловік облаштував справжню свиноферму просто серед житлових будинків.  Люди  кажуть – уже тривалий час через сморід  навіть не відчиняють вікон. Адже за високим парканом, куди нікого не впускають до пів тисячі  свиней. Чи можна якось вплинути на підприємця – дивіться далі.  

ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

У сільській громаді вже звернулися до Держпродспоживслужби з проханням відреагувати на ситуацію. Зробити більше, мовляв, не можуть бо немає рішень суду.

Наразі у селі чекають відповіді санітарних служб. Проте навіть якщо комісія і потрапить на свиноферму, через застаріле законодавство, найімовірніше, підприємцю загрожує лише штраф – до 1700 гривень.

Автор:
Яків Носков
Источник материала
Поделиться сюжетом