Держсекретар США: Країни, які заперечують свободу слова, – не впевнені в собі
Держсекретар США: Країни, які заперечують свободу слова, – не впевнені в собі

Держсекретар США: Країни, які заперечують свободу слова, – не впевнені в собі

Державний секретар США Ентоні Блінкен сказав, що країни, які заперечують свободу слова, де влада не підзвітна, а громадяни не проінформовані, – не впевнені в собі та своїх системах. Про це він повідомив «Радіо Свобода» у відповідь на питання про ситуацію з «Радіо Свобода» в Росії, його інтерв'ю вийшло на Україньскому радіо. 

Блінкен зазначив, що в низці країн медіа працюють в небезпечних умовах, де під загрозою опинилися можливості журналістів безпечно виконувати свою роботу. Серед таких країн, за його словами, Росія, зокрема – через ситуацію з «Радіо Свобода».

«Можу вас запевнити, що США твердо виступають за незалежну журналістику. Це основа будь-якої демократичної системи. Влада має бути підзвітною. Громадяни мають бути проінформованими. Це основа основ. Країни, де цього не відбувається, де заперечується свобода преси – це країни, які не впевнені в собі й своїх системах. Інакше, чому боятися поінформованості громадян, підзвітності влади? Усюди, де журналістика та свобода слова під загрозою, ми будемо їх підтримувати», – повідомив держсекретар США.

Як писав ДМ, 21 листопада 2019 року Державна дума Росії ухвалила в третьому й остаточному читанні законопроєкт, що дозволяє визнавати «іноземними агентами» фізичних осіб, які поширюють матеріали ЗМІ – «іноземних агентів» або беруть участь в їх створенні. 

28 грудня 2020 року Міністерство юстиції Росії зарахувало перших п'ятьох фізосіб до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента»: правозахисника Лева Пономарьова, громадянську активістку Дар’ю Апахончич, журналістів Людмилу Савицьку й Сергія Маркелова, які співпрацюють із «Радио Свобода», а також автора «Радио Свобода» і головного редактора сайту «Псковская губерния» Дениса Камалягіна.

Віцепрезидентка та головна редакторка RFE/RL Дейзі Сінделар засудила це рішення влади РФ, яким, на її думку, Мін'юст дав зрозуміти, що «чесне повідомлення про факти є для нього злочином».

5 травня Міський суд російського Пскова відмовився визнати незаконним зарахування журналістки «Радіо Свобода» Людмили Савицької до списку «ЗМІ-іноземних агентів».

Нагадаємо, 15 листопада 2017 року російська Держдума схвалила поправки до закону «Про засоби масової інформації», згідно з якими окремі медіа можуть бути визнані іноземними агентами й які вимагають від медіа, зокрема, розкривати джерела фінансування. 25 листопада Президент РФ Володимир Путін підписав цей закон. Того ж місяця до парламенту РФ внесли законопроєкт про штрафи для ЗМІ – «іноземних агентів».

Росія розробила та ухвалила законопроєкт про визнання медіа «іноземними агентами» після того, як Міністерство юстиції США змусило зареєструватися російський державний телеканал RT у статусі з такою ж назвою та компанію, яка ретранслює російське державне радіо Sputnik у США. Держдепартамент США застеріг Москву від застосування нового закону як інструменту обмеження свободи слова.

Міністерство юстиції Росії внесло до списку «іноземних агентів» «Голос Америки», проекти «Радіо Свободна Європа / Радіо Свобода», телеканал «Настоящее Время»  та «Фактограф». Ці ЗМІ будуть зобов'язані звітувати перед Мін'юстом Росії про свою діяльність, а також вказувати в своїй продукції, що вони є іноземними агентами.

12 січня 2021 року Роскомнагляд склав перші вісім протоколів за статтею 19.34.1 Кодексу про адміністративні правопорушення щодо ЗМІ, визнаних в Росії «іноземними агентами». Протоколи склали щодо медіакорпорації Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода та її проєктів, серед яких «Крим.Реалії». 27 січня суд Москви оштрафував ТОВ «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» (РВЄ / РС) та її генерального директора на 1 мільйон 100 тисяч рублів (понад 410 тис. грн). 

Згодом стало відомо, що «Радіо Свобода» може припинити своє існування в Росії через тиск Кремля. Комітет Палати представників США із закордонних справ закликав Байдена у пріоритетному порядку відреагувати на такі загрози. Комітет захисту журналістів закликав російську владу скасувати закон про «іноземних агентів», щоб забезпечити місцевим та іноземним медіа вільну роботу, а також не штрафувати ЗМІ за нібито порушення цього закону. 

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що працівники «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» не підтримують та відкидають вимогу РФ позначати контент «Крим.Реалії» відповідно до російського закону про «іноземних агентів». Медіакорпорація повідомила, що не підтримає пропозицію будь-якої сторони, яка б визнавала незаконну анексію Криму Росією.

10 березня стало відомо, що в Росії оштрафували місцеве бюро «Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода» і його гендиректора Андрія Шарого на 53,9 млн руб. (732 тис. доларів) у справах про немаркування матеріалів «іноземного агента».

8 квітня президент корпорації «Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода» (RFE/RL) Джеймі Флай засудив спроби російської влади усунути та згорнути діяльність російської служби «Радіо Свобода». Він сказав, що «Радіо Свобода» продовжуватиме чинити опір атакам та боротиметься з цими спробами всіма можливими методами.

Заступник директора з питань ЗМІ та зв’язків з громадськістю RFE/RL Мартінс Званерс повідомив, що «Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода» докладає всіх зусиль для захисту та безпеки своїх журналістів у РФ, а також – продовжує боротися з незаконними зусиллями російською влади, яка прагне контролювати взаємодію медіа з аудиторією.

23 квітня 2021 року Міністерство юстиції Росії зарахувало видання «Медуза» до реєстру «іноземних засобів масової інформації, що виконують функції іноземного агента». Компанія Medusa Project SIA зареєстрована в Латвії.

24 квітня Служба зовнішніх зв'язків Євросоюзу висловила стурбованість тим, що російська влада продовжує обмежувати роботу незалежних медіаплатформ, а також окремих журналістів та інших суб'єктів ЗМІ. У ЄС нагадали, що це суперечить міжнародним зобов'язанням Росії та зобов'язанням з прав людини.

Комітет захисту журналістів закликав російську владу скасувати своє рішення про визнання інтернет-видань «Медуза» та «Первое Антикоррупционное СМИ» «іноагентами». «Медузі» довелось запустити донати, бо вона втратила рекламодавців.

30 квітня 2021 року президент Росії Володимир Путін підписав поправки до законодавства, що передбачають штрафи за незгадування про статус «ЗМІ – іноземних агентів» при цитуванні їхніх повідомлень в інших засобах масової інформації. 

Фото: EPA

Теги по теме
Россия США Новости Общество российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом