20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні з'явиться вітчизняна ковід-вакцина: вже до кінця року
В Україні з'явиться вітчизняна ковід-вакцина: вже до кінця року

В Україні з'явиться вітчизняна ковід-вакцина: вже до кінця року

В Україні може з’явитися вітчизяна ковід-вакцина вже до кінця 2021 року.

Про це повідомили у Національній академії наук України, зокрема про це розповів в інтерв’ю академік Андрій Сибірний – директор Інституту біології клітин НАН України.

Вітчизняна ковід-вакцина

За словами академіка, вітчизняну  ковід-вакцину розробляють у Львові. Це буде білкова вакцина, для розробки якої використовуватимуть дріжджі. За подібним принципом розробляються й деякі інші закордонні вакцини, зокрема Новавакс. Однак остання синтезується не в дріжджах, а в клітинах комах.

У Львові ж науковці вирішили працювати з дріжджами, оскільки мають великий позитивний досвід роботи з ними. Як розповів Андрій Сибірний, в Інституті біології клітин НАН України створюють також антибіотики й вітаміни на дріжджах. Сам Сибірний створив вакцину від гепатиту В – теж на дріжджах.

Стрічка новин України та світу, новини коронавірусу в нашому Viber

На якому етапі розробка ковід-вакцини

Створюючи вітчизняну вакцину від коронавірусу, львівські науковці знаходяться поки на початковому етапі, однак створити вакцину планують вже до кінця року.

Академік Сибірний підкреслив, що після створення вакцини вона ще має пройти випробування, які, скоріше за все, в Україні не вдасться завершити. Планується співпраця з польськими колегами.

«Ось цей останній етап роботи напевно доведеться робити з нашими колегами в Польщі. Так ми попередньо домовилися. Я би хотів, щоб це була повністю українська вакцина, але так виглядає, що це буде міжнародна співпраця», — резюмує Андрій Сибірний.

Вакцина в формі таблетки

Працюючи над створенням вітчизняної ковід-вакцини, науковці з Інституту біології клітин прийшли до висновки, що хорошою ідеєю було б створення ковід-вакцини у таблетках. Можливо, наступний проєкт Інститут буде пов’язаний саме з цим.

Всі новини України та світу, новини коронавірусу в нашому Telegram

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що всі області в Україні покинули "червону" зону.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом