День пам'яті та примирення: як в Україні вшановували жертв Другої світової війни
День пам'яті та примирення: як в Україні вшановували жертв Другої світової війни

День пам'яті та примирення: як в Україні вшановували жертв Другої світової війни

Найкривавіша війна в історії людства — 80 мільйонів загиблих, зниклих безвісти та закатованих. І понад 8 мільйонів із них — українці. Світ сьогодні згадує та вшановує пам’ять жертв Другої світової та каже — "Ніколи знову". Для України, щоправда, цей день асоціюється не лише із минулим. 7-й рік триває війна на Сході. І тому для українців слова про мир — особливо символічні. Чи не в кожному місті на урочистих заходах сьогодні поруч можна було побачити ветеранів воєн колишніх із ветеранами АТО та ООС. І так само у кожному місті згадували і про тих, хто нині боронить Україну від ворогів.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Відео Новини України: як проходять урочисті заходи в честь вшанування пам'яті жертв Другої світової війни

Найкривавіша війна в історії людства. 80 мільйонів загиблих, зниклих безвісти та закатованих. І понад 8 мільйонів із них - українці. Світ сьогодні згадує та вшановує пам'ять жертв Другої світової і каже війні - "Ніколи знову". Для України, щоправда, цей день асоціюється не лише із минулим. 7-й рік триває війна на Сході. І тому для українців слова про мир - особливо символічні.    

Новини України: як проходять урочисті заходи в честь вшанування пам'яті жертв Другої світової війни
ТСН. 19:30
  • Facebook
  • Twitter
  • Telegram
  • Messenger
  • Viber

Луганщина

У День пам'яті та примирення Володимир Зеленський із послами країн "Великої сімки" приїхав на Луганщину, до селища Мілове. Це найсхідніший населений пункт України на кордоні з Росією.

Президент поспілкувався із жителями. Каже, українці воювали проти нацизму разом з десятками народів. І сьогодні так само спільно мають захищати мир та протистояти ворогові.

Київ

У столиці до Меморіалу Слави квіти поклали ветерани Другої Світової та ООС. А Віталій Кличко вкотре наголосив, що у цей день вкрай важливо цінувати кожну "хвилину миру" і тих, хто його дарує Україні.

Львів

Квіти, лампадки і молитва — День пам’яті та примирення у Львові, як і завжди, відзначали біля пам’ятного хреста на території колишнього концтабору "Шталаг-328". Це місце смерті 140 тисяч військовополонених. Вшанувати пам’ять полеглих тут зібралися місцеві чиновники, бійці ООС, американські, канадські і німецькі військові та дипломати. А священики різних конфесій провели панахиду. 

Запоріжжя

У Запоріжжі сьогодні на честь полеглих запалили символічний вогонь. Пліч-о-пліч на заході були ветерани другої світової та ветерани війни на Сході. Кажуть, що всі полеглі воювали за те, аби звільнити Україну, незалежно, коли це відбувалося. До Меморіалу на Алеї Слави поклали квіти. 8-ме травня тут вважають днем скорботи. Кожний згадує друзів, які не повернулися з війни. 

"Ми розумієм ціну життя, й тому ми вшановуємо всіх полеглих за нашу Україну", — говорить ветеран АТО Андрій Дячко.

Одеса

Ранок в Одесі розпочався із загальноміської хвилини мовчання. Потім біля пам’ятника Невідомому матросу під зливою, блискавкою та громовими ударами відправили міжконфесійний поминальний молебен. Священнослужителі близько десяти конфесій — християнських, а також іудейської віри та ісламу — молилися разом за мир та спокій в Україні. Багатонаціональна Одеса проводжала на фронти різних війн своїх синів різних віросповідань, й нині згадує про кожного.

Харків

Від самого ранку харків'яни несуть троянди і гвоздики до Вічного вогню. Під час Другої світової на цьому місці нацисти розстріляли тисячі солдат і партизан. Військові відсалютували залпами, а загиблих у війні люди вшанували хвилиною мовчання.

Нагадаємо, що сьогодні в Україні відзначають День пам’яті та примирення. 

З нагоди цього Зеленський звернувся до народу і нагадав, що у Другій світовій війні загинули понад вісім мільйонів українців — "більше, ніж населення Києва, Одеси, Харкова, Львова та Дніпра разом узятих". 

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Автор:
Олександр Романюк
Источник материала
loader
loader