20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
10 травня: яке сьогодні свято і що не можна робити за народними повір'ями
10 травня: яке сьогодні свято і що не можна робити за народними повір'ями

10 травня: яке сьогодні свято і що не можна робити за народними повір'ями

10 травня православні християни відзначають день святого мученика Симеона, хоча в народі його більше знають як день Семена.

Симеон був одним із апостолів Ісуса Христа і відразу в нього повірив. У деяких широтах в цей день починалися роботи з оранки, тому 10 травня також називають Семена Ранопашця.

У день Семена, за повір’ями, нечиста сила виходить на поля, влаштовує там гуляння, лякає людей та живиться їхнім страхом. Говорили, що нечиста сила могла приймати вигляд птахів або інших тварин. 10 травня на поля мають виходити тільки чоловіки, вважали наші предки. Жінкам треба старатися провести цей день вдома

За народними повір’ями, день Семена досить конфліктний. Щоб не посваритися з близькими, треба на червоній шерстяній нитці зав’язати два вузлики і потім носити її весь день у правій кишені.

Стрічка новин України та світу, новини суспільства в нашому Viber

Що не можна робити 10 травня

У день Семена не можна лагодити взуття, зашивати одяг. Вважається, що це може принести невдачі, особливо тим, хто збирається в подорож або просто буде в дорозі.

10 травня не можна показувати свій достаток, оскільки є великий ризик, що вас можуть обікрасти. Не можна в цей день викидати залишки їжі зі столу. Усе зайве треба віддати тим, хто того потребує.

Прикмети на Семена

Яхщо на Семена ясний схід сонця, то літо буде вітряним. Якщо вранці і ввечері небо чисте, а вдень видно хмари, то є ймовірність заморозків. Якщо хмари швидко пливуть по небу, то скоро буде погана погода.

Всі новини України та світу, новини стилю життя в нашому Telegram

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що в Україні в останній весняний місяць погода не скрізь радує теплом. Так, на Івано-Франківщині у суботу, 8 травня, випав сніг.

Не пропустіть наші новини на каналі в Twitter та читайте нас у Flipboard

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом