Вартість землі в Україні злетить вп'ятеро з липня
Вартість землі в Україні злетить вп'ятеро з липня

Вартість землі в Україні злетить вп'ятеро з липня

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що підготовка до запуску ринку землі йде за планом. Ринок землі в Україні стартує з 1 липня 2021 року.

Народні депутати 28 квітня 2021 року прийняли в другому читанні законопроект №2194. Згідно з ним дозволено передавати у комунальну власність землі, які знаходяться за територією населеного пункту. Таку законодавчу ініціативу добре зустріли в Євросоюзі.

Європейські парламентарі схвально відгукнулися про зрушення в законі про земельну децентралізацію.

Коментар Дениса Шмигаля

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що протягом найближчих 10 років після запуску ринку землі ціна на неї зросте від 2 до 5 разів.

Про це він розповів в інтерв’ю РБК-Україна.

Шмигаль поділився, що українські експерти постійно спостерігають за аналогічними реформами в сусідніх країнах. Саме з огляду на запровадження земельного ринку в країнах-сусідках, зроблено такі прогнози.

Також глава уряду подякував депутатам за прийняття законопроекту №2194 та заявив, що на черзі закон №2195 – про надання можливості електронних земельних торгів.

Цей документ пропонує продавати ділянки державної і комунальної власності виключно через електронні аукціони в електронній торговій системі в режимі реального часу в Інтернеті.

За результатами цих торгів з переможцем, який запропонував найвищу ціну за ділянку, буде укладатися договір купівлі/продажу, оренди тощо.

Також передбачена автоматизація ряду процесів. Наприклад, ставок учасників торгів, подача заявок на участь, публікація усіх документів, що стосується торгів і земельних ділянок.

Стосовно того, що можливість продажу землі збурила українське суспільство, Шмигаль роз’яснив, що реформа дає додаткове право українцям за бажанням продати свою землю, але жодних зобов’язань не накладає. Вона покликана капіталізувати державу і не більше того.

Прем’єр запевнив, що ніхто не буде змушувати населення продавати свою земельну власність.

З 1 липня, коли ринок землі запрацює, люди зможуть приймати рішення. В разі потреби кожен зможе продати землю дорого за ринковою ціною, без корупційного податку.

Чекаємо Вас в месенджерах Telegram та Viber!

Скільки коштує українська земля

За статистикою в Україні понад 60 млн га землі. Із них 42,7 млн га (понад 70%) – це земля сільськогосподарського призначення. Близько 40% цих сільськогосподарських земель – це чорноземи.

Держгеокадастр оприлюднив нормативну грошову оцінку сільськогосподарської землі в Україні. Її використовують для розрахунку земельного податку.

Станом на початок 2021 року найдорожча земля в Черкаській області – 33 646 грн за гектар. Трохи дешевше коштує земля в Чернівецькій області – 33 264 грн за 1 гектар. В Полтавській області вартість становить 30 390 грн за гектар землі.

Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко заявив, що після відкриття ринку землі в Україні землю стане вигідніше купувати, ніж нерухомість. Він спрогнозував, що вартість одного гектару землі буде на рівні 2 тисяч доларів.

Раніше сайт новин MY.UA писав про те, якими будуть ціни після відкриття ринку землі в Україні.

Українців почнуть позбавляти субсидій за поїздки за кордон та депозити. Більше актуальних новин дізнавайтеся на порталі MY.UA.

Читайте нас також в Twitter

Слідкуйте за нами в Flipboard

Источник материала
Поделиться сюжетом