Буковинські поліцейські запроваджують додаткові способи інформування про домашнє насильство
Буковинські поліцейські запроваджують додаткові способи інформування про домашнє насильство

Буковинські поліцейські запроваджують додаткові способи інформування про домашнє насильство

Правоохоронці постійно вдосконалюють методи захисту потерпілих від домашніх кривдників. Наразі жертви насильницьких дій можуть звернутися за допомогою, зателефонувавши на спецлінію поліції «102», на гарячу лінію «15-47», використовуючи застосунок комунікації з поліцією «MyPol» або написавши чат-боту #ДійПротиНасильства в месенджерах Telegram чи Viber. Однак, як показує досвід, у потерпілих не завжди є можливість скористатися смартфоном. У таких випадках поліцейські радять використовувати альтернативний спосіб зв’язку з правоохоронцями – «таємне кодове слово». Про це повідомляє відділ комунікації поліції у Чернівецькій області.

Про нього поліцейські мобільної групи з протидії домашньому насильству вже розповіли підопічними Чернівецького обласного центру соціально-психологічної допомоги. Також правоохоронці роз’яснили, що таке домашнє насильство, які його різновиди та куди звертатися по допомогу.

Спілкуючись із жертвами насильницьких дій, співробітники поліції не раз стикалися із ситуаціями, коли потерпілі не мають змоги вчасно покликати на допомогу. Причини бувають різними: кривдник може перебувати поруч або ж відсутність смартфона, щоб непомітно написати спеціальному чат-боту #ДійПротиНасильства чи скористатися застосунком «MyPol».

Щоб ефективніше протидіяти домашньому насильству і надавати потерпілим вчасну допомогу, поліцейські здійснюють роз’яснювальну роботу з жертвами насильницьких дій. Для жінок, які опинилися в складних життєвих обставинах, правоохоронці провели спеціальне заняття, під час якого навчали звертатися по допомогу непомітно для кривдників.

У разі вчинення домашнього насильства, співробітники поліції радять обрати близьку особу, яка повідомить правоохоронцям про насильницькі дії. Цією довіреною особою може бути подруга, матір, батько чи інша людина, якій ви повністю довіряєте. Алгоритм дій такий:

  • необхідно заздалегідь домовитися з довіреною особою про таємне кодове слово, яке органічно впишеться в буденну розмову, але дасть можливість зрозуміти, що вам потрібна допомога;
  • повідомте довіреній особі всю необхідну контактну інформацію, щоб правоохоронці могли належним чином відреагувати й захистити вас від насильницьких дій (прізвище та ім’я, адреса проживання, номер телефона тощо);
  • зберіть тривожну валізу, в якій повинні бути всі особисті документи, речі першої необхідності, гроші, продукти харчування тривалого зберігання, копії ключів та ні в якому разі не показуйте її своєму кривднику. Він не повинен знати, що ви готові його покинути. Таку ж валізу можна тримати у довіреної особи;
  • домовтеся з сусідами, щоб реагували на крик у вашій оселі та повідомляли до поліції про факти домашнього насильства.

Під час заняття підопічні центру соціальної допомоги разом із поліцейськими моделювали різні життєві ситуації та вчилися непомітно повідомляти про домашнє насильство, використовуючи метод кодового слова. Правоохоронці коригували дії та радили, як інформувати про потребу допомоги, щоб кривдник нічого не запідозрив.

Поліцейські вкотре нагадують: якщо ви стали жертвою насильницьких дій – не зволікайте і звертайтеся по допомогу на спецлінію «102», на гарячу лінію «15-47», через застосунок «MyPol» або чат-бот #ДійПротиНасильства в месенджерах Telegram (https://t.me/police_helpbot) чи Viber (https://tinyurl.com/y8rgatt9).

Для правоохоронців важливо, щоб людина, яка стала жертвою або свідком домашнього насильства, не мовчала про це, а була впевнена, що поліція – обов'язково допоможе і до неї потрібно звертатись першочергово.

Коментує: Олег ЧУБЕЙ - співробітник групи реагування з протидії домашньому насильству

Теги по теме
полиция Черновицкая область новости Черновцов
Источник материала
Поделиться сюжетом