На думку дієтолога Марії Малишевої, після 30 років людям варто відмовитися від ряду продуктів, щоб зберегти здоров'я.Малишева нагадала, що після 30-35 років метаболізм у людей уповільнюється, вироблення колагену знижується. Це вік, в якому зростає ризик розвитку виразки шлунка, гіпертонії, атеросклерозу, серцево-судинних захворювань.Тому свій раціон варто переглянути, радить фахівець. В першу чергу вона рекомендує відмовитися від усього смаженого і зазначає, що будь-яка страву, приготовлену шляхом смаження на олії, шкідлива, будь то м'ясо або овочі.Знежирених молочних продуктів теж варто уникати, хоча вони дуже популярні у тих, що худнуть. Справа в тому, що жир в них замінюють великою кількістю цукру, підсолоджувачами, різними шкідливими добавками.Особливо багато шкідливих речовин міститься в солодкій газованій воді, попереджає дієтолог. Основними ризиками, які пов'язані з цим напоєм, є онкологія, серцево-судинні захворювання, діабет, остеопороз, хвороби Альцгеймера і Паркінсона.Також після 30 років дієтолог рекомендує утриматися від чіпсів і продуктів, що містять натрій, особливо це стосується ковбасних виробів і взагалі продуктів з обробленого м'яса.Національна служба охорони здоров'я Великобританії раніше назвала можливі ознаки раку шлунка, пов'язані з їжею. Так, не варто залишати без уваги почуття занадто швидкого насичення. Здуття живота і труднощі при ковтанні також знаходяться в списку попереджувальних знаків. До інших симптомів раку шлунка можуть належати нетравлення шлунка, часта відрижка, нудота, біль в животі, блювота, в якій з'являється кров.Хоча більшість людей вважають кульбабу не більше ніж травневою квіткою чи набридливим бур'яном, ця рослина вже давно використовується у фітотерапії та здатна поліпшити здоров'я з усіх боків.Кульбаба повністю від кореня до квіток є їстівною та корисною, поки вона цвіте. А коли дозріває, утрачає деякі корисні властивості. На смак кульбаба гіркувата й трохи нагадує цикорій.Зелень кульбаби можна їсти приготовленою чи сирою, вона може стати вашим джерелом вітамінів A, C, K, Е, деяких вітамінів групи В, кількох мінералів, заліза, кальцію та магнію.