6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Разумков розповів про плани України у разі добудови "Північного потоку-2"
Разумков розповів про плани України у разі добудови "Північного потоку-2"

Разумков розповів про плани України у разі добудови "Північного потоку-2"

Газопровід "Північний потік-2" побудований уже на 95% / фото REUTERS

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявляє, що потрібно не допустити добудови "Північного потоку-2".

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі одного з українських каналів.

На запитання, чи є в української влади план на випадок добудови "Північного потоку-2", аби захистити інтереси країни, Разумков відповів, що запасний варіант треба мати завжди.

"Треба завжди мати і "План Б". І знаючи наших північних сусідів, - і "План С". Але об'єктивно, першочерговим завданням, яке стоїть сьогодні перед всіма гілками влади, перед українським політикумом, - зробити так, щоб все ж таки "Північний потік-2" не був добудований", - наголосив він.

Санкції США проти "Північного потоку-2"

Раніше стало відомо, що США не будуть вводити санкцій проти компанії-оператора "Північного потоку-2" та її керівника. Зокрема, у доповіді Держдепартаменту США повідомляється про зняття санкцій проти компанії Nord Stream 2 AG, яка займається будівництвом "Північного потоку-2", та її керівника Маттіаса Варніга, якого західні ЗМІ називають союзником президента РФ Володимира Путіна.

Попри це, Держдепартамент США оголосив про запровадження санкцій проти чотирьох суден та чотирьох юридичних осіб, які залучені до прокладання "Північного потоку-2". Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що відмова від санкцій проти Nord Stream 2 AG та Варніга "відповідає національним інтересам США".

Північний потік-2: що відомо

  • Проектом "Північний потік-2" (Nord Stream 2) передбачені будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський "Газпром". Фінансують проект європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.
  • Газопровід "Північний потік-2" побудований уже на 95%. Новий трубопровід в обхід України планувалося завершити до кінця 2019 року поряд з вже існуючим "Північним потоком-1".
  • Спорудження газопроводу призупинялося через запроваджені США санкції проти компаній-підрядників, однак у лютому 2021 року відновилося. Nord Stream 2 AG вирішив добудувати його власними силами.

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram

Автор: Тетяна Поляковська

Теги по теме
Дмитрий Разумков Северный поток-2
Источник материала
Поделиться сюжетом